Kleuren en symbolen

Kleuren en symbolen 

03 augustus 2021 - 11:18

Ik ken zowel in Vlaanderen als in Nederland verschillende mensen uit de lhbtiq+-gemeenschap. Ik ken zelfs zo iemand uit Frankrijk, Jean-Marie, die wil aangesproken worden met Marie-Jeanne. Hij is nog geen transseksueel maar hoopt het wel te worden, als hij er geld genoeg voor heeft gespaard. Je laten ombouwen is immers erg duur. Persoonlijk vind ik het heel discriminerend dat arme vrouwen geen arme mannen kunnen worden en omgekeerd. Marie-Jeanne kleedt zich wel reeds als vrouw, onder meer in een lange rok met split tot aan de teelballen, hoge hakken maat 46, een beha gevuld met staalwol, en twee lange vlechten. Een leuke meid, echt waar. Ik ken Marie-Jeanne omdat zij net als ik een schrijver is, en auteur van de roman ‘La Poupe De Mon Pépé’, een keiharde aanklacht tegen pedofiele bij ouderen.

Nadat ik die schitterende roman had gelezen, zond ik een bericht naar Marie-Jeanne om haar mijn bewondering voor haar boek over te brengen, waardoor we in contact kwamen. Vorige week vroeg ze mij of ik zin had om haar te vergezellen naar de Amsterdam Pride. Omdat ik dit meerdaagse, ongetwijfeld bijzonder boeiende evenement nog nooit had bezocht, zei ik ja. Marie-Jeanne kwam met de trein van Parijs naar Amsterdam, en ik reed ernaartoe op m’n Triumph-motorfiets. We ontmoetten elkaar bij het Centraal Station. Marie-Jeanne voelde zich niet echt lekker omdat de staalwol in haar beha haar borstkas had doen bloeden. Ik dacht onwillekeurig bij mezelf: misschien is het toch beter om, als je een man bent, als man door het leven te gaan, maar ik verwierp deze gedachte meteen omdat ze seksistisch is.

Maar ja, als je 63 bent zoals ik, en opgevoed met de ouderwetse opvatting dat er alleen mannen en vrouwen bestaan, en per 35.000 inwoners één homo en één lesbienne (in m’n geboortedorp Hamme waren die broer en zus), dan ben je soms seksistisch zonder dat je het meteen beseft. Zo ben ik ooit ‘ns verliefd geweest op een lesbisch meisje en ik was er zeker van dat ik haar kon omvormen tot een heteroseksueel mokkel door haar eerst ten huwelijk te vragen en haar vervolgens aan te raden om seks voor het huwelijk te hebben. Ze weigerde, waardoor ik haar nog een stomme trut ging vinden ook, maar ja, ik kan niet anders dan beklemtonen dat het er zo aan toeging vele jaren geleden.

Marie-Jeanne en ik zagen vele leden van de lhbtiq+-communiteit over straat lopen. Een aantal van hen droeg een regenboogvlag, had regenboogkleurige kleren aan, of een kapsel dat in alle kleuren van de regenboog geverfd was, maar Marie-Jeanne vertelde me dat het uit de tijd was om de regenboog als gemeenschappelijk symbool te zien voor zowel homo’s als lesbiennes als biseksuelen als transseksuelen als non-binairen als hermafrodieten als geslachtslozen en als aseksuelen, en dat het plan was om voor iedere categorie een kleur en een symbool te verzinnen die niet zouden gelden voor de andere categorieën. Bijvoorbeeld: als kleur voor de homo’s roze, en als hun symbool een geschoren pudenda. Roze en pudenda zouden aldus ten allen prijze niét gebruikt mogen worden door aseksuelen. Die moeten dan maar pakweg donkerbruin als kleur kiezen, en als symbool een lege onderbroek.

Op dat moment riep een man vol tattoo’s naar ons: ‘Ga weg, vieze flikkers!’ Ik zei tegen hem: ‘Wie noem jij een vieze flikker, stuk idioot? Ik ben godverdomme de bekendste heteroseksueel van België!’ Marie-Jeanne begon te huilen. ‘Wat is er?’ vroeg ik. ‘Waarom kan ik niet de bekendste heteroseksueel van Frankrijk zijn?’ snikte ze. ‘Ach, je bent de prettigste niet-heteroseksueel van Parijs,’ zei ik, ‘en dat is toch ook wat waard.’ Dit kon Marie-Jeanne troosten, en we begonnen als gekken op straat te dansen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.