'Kliklijn hoort niet in democratie'
Binnenland

'Kliklijn hoort niet in democratie'.

In een interview met Zaman Vandaag uit vicepremier Lodewijk Asscher zijn kritiek op Turkse kliklijnen voor Erdogancritici: "Kliklijnen en kliklijsten horen thuis in autoritaire regimes, niet in vrije en open democratieën."

Vier Turks-Nederlandse organisaties, Diyanet, Süleymancılar, Milli Görüş en Hizmet, worden op dit moment onder de loep genomen.  

"Ik heb de afgelopen jaren te veel voorbeelden gezien van groepsdruk, intimidatie en mensen die elkaar de maat nemen in die vier organisaties", zegt Asscher. Hij denkt dat Nederturken het alleen maar moeilijker krijgen door de couppoging in Erdostan: "De zorgen die ik al eerder had dat we moeten voorkomen dat Nederlanders met een Turkse achtergrond in hun vrijheid worden belemmerd door bemoeienis van Turkse organisaties en de Turkse regering, zijn alleen maar toegenomen."

Medelanders

Asscher vreest dat Turkse Nederlanders "een speelbal" worden van verschillende belangen. "Het is belangrijk dat we elkaar als Nederlanders blijven benaderen. Je mag natuurlijk trots zijn op het land waar je vandaan komt, maar voor nu geldt dat je andere Nederlanders moet behandelen als medelanders. Daarbij hoort dat we van Turkse kwesties geen Nederlandse kwesties maken, dat past hier niet. Elke Nederlander moet beoordeeld worden op zijn eigen gedrag en moet niet louter gerekend worden tot één groep. Organisaties of verenigingen moeten Turkse Nederlanders aanspreken op hun idealen, niet op hun etniciteit."

Nederstan

Dat kritiek leveren in Erdostan een strafbaar feit is, betreurt Asscher: "Dat is afschuwelijk en we moeten er dan ook rekening mee houden en er zorg voor dragen dat dat niet overslaat naar Nederland."

Alle artikelen geladen. Overzicht →