Kliklijn Meld Misdaad Anoniem casht met verkopen van tips 

18 april 2018 - 13:00

Nu snappen we dus waarom er volop geadverteerd wordt om misdaad anoniem te melden. Het blijkt dat dit niet zozeer is om met zijn allen te zorgen voor een betere en veiligere wereld, maar dat met uw tips grof geld verdiend wordt. 

Uit onderzoek van de Groene Amsterdammer blijkt dat Meld Misdaad Anoniem een soort abonnementsdienst heeft met derden. 

Dat gaat ongeveer zo: wanneer er een melding wordt gedaan, wordt die beoordeeld en bij goedkeuring doorgespeeld naar de politie. Maar ook naar zogenaamde 'abonnees', bedrijven en instellingen die geen moer met deze informatie te maken hebben. In 2016 ging het om 16.900 meldingen. Oftewel, op slinkse wijze geld verdienen noemen we dat. 

Betalende klanten in overvloed

En wij maar denken dat mensen in Nederland onschuldig zijn tot het tegendeel bewezen is. Niet dus, want klanten in overvloed die lappen voor vage tips en geruchten: bijvoorbeeld de energieleverancier, de verzekeraar, de Belastingdienst en de gemeente.

Die laatste maakt zelfs een extra bedrag per melding over. Zo betaalt Amsterdam 47,50 euro per melding. Utrecht en Tilburg betalen 22,50 euro. Weten we ook meteen waar het succesvolle beeld van de burgemeester als misdaadbestrijder vandaan komt.

'Partnerdienst' = noodzakelijk

Meld Misdaad Anoniem reageert zelf trouwens ook. Deze 'partnerdienst' zou nodig zijn omdat de totale kosten van deze publiek-private instelling 1,6 miljoen euro hoger liggen dan de inkomsten (subsidies van Justitie). Bovendien kan de politie niet alles alleen, ook andere partijen zijn nodig.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie