Klimaatactivisten huilen: Brief OM 'pure intimidatie'

Klimaatactivisten huilen: Brief OM 'pure intimidatie' 

25 juli 2023 - 13:37

Het is allemaal wat. Het Openbaar Ministerie heeft een waarschuwingsbrief gestuurd naar klimaatactivisten over de kleefactie op Schiphol vorig jaar. Liefst 176 stuks. En wat blijkt? Per ongeluk hebben ook drie activisten die daar schijnbaar niet bij waren de brief ontvangen. En dat is "intimiderend".

In de brief worden de activisten erop gewezen dat het wellicht niet zo verstandig is om een volgende keer weer dit soort gekkigheid uit te halen. Volgens het OM zijn de brieven verstuurd op basis van identiteitsgegevens van de arrestanten. Op zich wel vreemd dat er dan drie mensen die er niet bij waren die ook krijgen, maar een foutje is snel gemaakt natuurlijk.

In plaats van de hand in eigen boezem te steken, wordt echter direct 'moord' en 'brand' geschreeuwd. "Het is vreemd en zeer zorgelijk dat het Openbaar Ministerie deze waarschuwingsbrief stuurt, zonder wederhoor. Het OM kan niet een strafrechtelijke beslissing nemen zonder vooraf de betrokkene in staat te stellen op de beschuldiging te reageren", zeggen XR en Greenpeace.

Volgens de organisaties is iedereen onschuldig tot het tegendeel is bewezen. "Deze intimiderende brief schaadt niet alleen het recht op een eerlijk proces, maar ook het recht op protest, dat juist zo fundamenteel is voor onze democratie."

XR en Greenpeace willen dan ook dat die verschrikkelijk OM alle verzonden brieven intrekt. Een van de mensen die een waarschuwingsbrief hebben gekregen is bestuurskundige en publicist Kirsten Verdel. Op Twitter X deelde ze een foto van de brief. "Ik was er niet, maar krijg wel een brief waarin staat dat ik een misdrijf heb gepleegd", liet ze eerder weten.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml