Klimaatdemonstranten verdedigen niet uw vrijheid

Klimaatdemonstranten verdedigen niet uw vrijheid  

13 februari 2019 - 12:47

Één van de gelukkigste momenten in mijn leven was het moment dat ik, na vier gênante mislukte pogingen, slaagde voor mijn rijexamen. Waar sommige mensen moeiteloos in één keer slagen, was mijn weg naar het rijbewijs zwaar, stressvol en duur. De blijdschap was dan ook des te groter toen het me eindelijk was gelukt om rustig, foutloos en beheerst het rijexamen af te leggen. “Dit pakt niemand me meer af,” dacht ik bij mezelf toen ik het felbegeerde roze pasje ophaalde op het stadskantoor.

Elke autobezitter kan beamen dat een eigen auto meer plezier, comfort en vrijheid geeft dan de verstikkende afhankelijkheid van openbaar vervoer. Ik kan het iedereen aanraden: elke zorg over global warming verdwijnt als sneeuw voor de zon bij het ronkende geluid van een motor. Het is geen toeval dat de huidige klimaatprotesten worden gedomineerd door scholieren. Deze jongens en meisjes hebben immers nog nooit zelf de vrijheid van een auto ervaren - hoogstens vanaf de achterbank. “Ride dicks, not cars” is hun motto.

Er zijn genoeg grappen gemaakt over klimaatspijbelaars die na een halfuur op het Malieveld hun toevlucht zochten bij McDonald’s en Primark. Maar deze scholieren zijn niet het probleem - de meesten van hen wilden gewoon een dagje vrij van school. Over een paar jaar zullen ze zelf hun rijbewijs halen en een auto willen. Het echte probleem is dat klimaatalarmisme tegenwoordig kabinetsbeleid is. Door de peperdure klimaatmaatregelen zullen veel Nederlanders simpelweg geen geld meer overhebben voor de aanschaf van een auto.

Vroeger was klimaathysterie vooral een linkse hobby. Links laat überhaupt nooit een gelegenheid voorbij gaan om belastingen te verhogen. Noem een willekeurig probleem, voor links bestaat de oplossing altijd uit hogere belastingen. Uiteindelijk is vrijheid ondergeschikt aan het grote gelijkheidsideaal, ook als die gelijkheid betekent dat iedereen erop achteruit gaat. Rutte, die graag een wit voetje haalt in Brussel, gaat er vrolijk in mee. En Rob Jetten zit veel te hoog in de ivoren toren om zich zorgen te maken over de kosten van klimaatbeleid: het geeft een goed gevoel om iets te doen voor het milieu, en de meeste D66’ers kunnen zich een vliegtaks makkelijk veroorloven.

Moeten we dan ons heil zoeken bij de protestbewegingen die in naam van “het volk” strijden tegen dure klimaatplannen? In Frankrijk verzetten de gele hesjes zich met enig succes tegen Macrons voorgenomen verhoging van de brandstofprijzen. Maar de autobezitter die zich gesteund voelt door de demonstranten komt bedrogen uit. Eerder deze week gingen beelden van een uitgebrande Porsche rond op sociale media. Vrolijke commentaren van gele hesjes spraken van een overwinning op de elite, maar ik zag vooral vernielzucht en jaloezie. Ook de gele hesjes zijn bezeten van het platte gelijkheidsideaal: iedereen even arm.

Mensen die niet eens snappen dat je van andermans spullen afblijft, zijn geen verdedigers van vrijheid – net zomin als de aanhangers van het klimaatakkoord dat zijn. Wanneer de klimaatspijbelaars over een paar jaar zelf hun rijbewijs halen, doen ze er goed aan om dat in hun achterhoofd te houden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie