Klimaathysterie gesloopt: bijna geen plastic in oceanen

Klimaathysterie gesloopt: bijna geen plastic in oceanen 

07 augustus 2023 - 14:06

De zee is schoon. Er is niks aan de hand. Jarenlang zijn we doods- en doodsbang gemaakt door alle verhalen dat de zee vol plastic zou zitten en alle schildpadden dood gingen van al het plastic om hun nek. Maar nu blijkt niets minder waar te zijn! Volgens onderzoekers van de Universiteit van Utrecht dobbert er lang niet zoveel plastic in de zee als jarenlang gedacht.

En dat is heel goed nieuws. Toegegeven, we maakten ons af en toe best een beetje zorgen om al het plastic waarvan we dachten dat het in de zee rondzwierf. Bijvoorbeeld als we een broodje haring kochten. Of als we een hele wilde zalm haalden op de markt. Of een lekker stukje tonijn. Dan dacht je toch: is deze vis wel helemaal gezond? Zit-ie niet vol met stukjes plastic? Of als we op vliegvakantie naar Barcelona gingen. Daar kan je lekker in de zee zwemmen, maar wat als ineens een stuk plastic tegen je voet komt? Dat is niet chill.

Nou, al deze angsten zijn dus totaal ongegrond geweest. En zo zie je maar, al die zogenaamde deskundigen die ons gewone mensen voorlichten, weten ook lang niet alles. Werd namelijk eerst altijd gedacht dat er zo'n 50 tot 300 miljoen ton plastic afval in de oceanen dreef, volgens onze vrienden uit Utrecht (leuke stad, veel goede cafés, mooie vrouwen) is dat slechts 3,2 miljoen ton! Dat is bijna niks! En het mooie is: deze 3,2 miljoen ton is ook nog eens makkelijker op te ruimen dan gedacht. Zestig procent hiervan bevindt zich nog in de bovenste vijf meter van de oceanen en dus moet gewoon iemand met een schepnetje die troep opvissen en klaar is kees.

We zijn heel blij met al dit nieuws. De mensen van Utrecht zijn betrouwbaar en zijn niet over één nacht ijs gegaan. Ze hebben 20.000 betrouwbare metingen vanuit de hele wereld gebruikt voor hun onderzoek.

Toch moet er even een kritische noot geplaatst worden. Kijk. Dit is allemaal top. Geen plastic in de zee is top. Nouja, 3,2 miljoen ton is niet helemaal niks maar alsnog beter dan 300 miljoen ton. Het kwalijke is dat we dus jarenlang hebben gedacht dat de zee kut was omdat het een grote plastic bende zou zijn. Jarenlang hadden we medelijden met de zee, met de haaien, de orka's, de walvissen en de zeehonden. Jarenlang waren we boos op China en al hun Made in China troep. Voor niks dus.

En nóg een kritische noot. Uit het onderzoek blijkt ook dat veertig procent van de plasticvervuiling in zeeën en oceanen afkomstig is van de scheepvaart, en dan vooral van de visserij en hun afgedankte visnetten. Kut Urk.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.