Terug
Klimaatvluchtelingen in Nederland door overlast windparken

Klimaatvluchtelingen in Nederland door overlast windparken 

02 november 2020 - 11:00

Door geluidsoverlast van windparken zijn de eerste klimaatvluchtelingen in Nederland een feit, meldt De Telegraaf. Omwonenden van die parken zeggen veel en vaak last te hebben van enorme geluidstoenames, met gezondheidsklachten tot gevolg. De Hofbar besteedde hier in de uitzending van 6 oktober aandacht aan.

In Drenthe liep de bouw van windpark De Drentse Monden uit op een kort geding, omdat er geen gedegen geluidsonderzoek is gedaan. Bewoner Inge Vegter maar zich zorgen over de gezondheidsrisico’s. “Wat gaat dat laagfrequente geluid doen voor mij, voor de bewoners en voor de dieren,” vraag ze zich af in De Hofbar.

Stichting Platform Storm en het Democratisch Energie Initiatief daagde de initiatiefnemers voor de rechter, maar de Stichting is niet ontvankelijk verklaard. Ze zetten in op een nieuw kort geding.

Tegen De Telegraaf vertellen Ine van den Dol en Claus aan de Wiel hoe de komst van een windpark vlakbij het Zuid-Hollandse Piershil een “paradijselijke plek op walgelijke wijze heeft verziekt.” De geluidsgolven knallen tegen de huizen, waardoor het klinkt als een straaljager die boven hen cirkelt.

De geluidsnormen voor windmolens in Nederland wijken af van die in de landen om ons heen, met uitzondering van Noorwegen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert in een rapport zelfs een maximum van 45 decibel per dag, meer geluid kan zorgen voor nadelige gezondheidseffecten.Nederland kent een gemiddelde van 47 decibel per dag, met hier en daar zelfs 50. Elke drie decibel betekent een verdubbeling in het geluid.

Kijk hier de uitzending over windpark De Drentse Monden terug. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers