Klokken in de war door Balkanruzie
Tech

Klokken in de war door Balkanruzie.

Vindt u het ook opmerkelijk dat de tijd op uw ovenklok of wekkerradio steeds maar achter bleef lopen, hoe vaak u de tijd ook opnieuw instelde?

Nee, u bent niet gek geworden en de digitale klokken zijn ook niet kapoet. Er is sinds januari een kleine dip in het Europese hoogspanningsnetwerk, waardoor klokken van apparaten die hun stroom uit het stopcontact halen, steeds langzamer gaan lopen (tot wel zes minuten).

Dat zit zo: elk land levert stroom voor het Europese hoogspanningsnetwerk, dat volgens afspraak overal een frequentie heeft van 50 hertz. Dankzij deze vaste frequentie 'weet' een klok hoe laat het is. Dit gaat altijd goed, behalve natuurlijk wanneer er landen zijn die zich niet hieraan houden.

Komt allemaal door de Balkan

Laat nou toevallig sinds januari twee landen op de Balkan ruzie met elkaar hebben en elkaar allebei onder druk zetten door te weigeren hun afgesproken aandeel van 300 megawatt aan stroom voor het hoogspanningsnet te leveren. Hierdoor ontstaat een klein dipje in de frequentie waardoor de klokken dus in de war raken.

Een woordvoerder van netbeheerder TenneT bevestigt dit tegenover De Telegraaf. Welke landen we de schuld kunnen geven hiervoor wil diegene niet zeggen, dat zou politiek gevoelig liggen. Wel zou op hoog niveau druk worden uitgeoefend op die landen om dit kinderachtige gedoe te laten stoppen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →