'Overheden houden bewust info achter bij uw Wob-verzoek'

'Overheden houden bewust info achter bij uw Wob-verzoek' 

16 juni 2022 - 10:19

Een gewist sms'je hier, een vergeten documentje daar. Het is niet zo gek dat u langzaam maar zeker het vertrouwen in de politiek verliest, want overheden houden regelmatig informatie achter als ze die na een Wob-verzoek openbaar dienen te maken.

Dat beweert althans een ex-politietopman die uit de school klapt omdat hij wil dat de overheid transparanter wordt. "Delen van de overheid plegen „grootschalige obstructie” om informatie maar niet openbaar te hoeven maken, zegt Ben van Hoek, tot april de privacyfunctionaris bij de korpsleiding van de politie", meldt het NRC in een schokkend artikel. "'De Wób?' – de ambtenaar schiet in de lach. Via deze Wet openbaarheid van bestuur proberen journalisten allerlei interne informatie op vragen, zegt hij. Maar deze ambtenaar werkt daar niet aan mee. 'Je vergeet weleens een documentje, hè.' "

Typerend voor hoe binnen grote delen van de overheid wordt gedacht over transparantie. Zo heeft de Rotterdamse burgervader Aboutaleb om politieke redenen een rapport over privacy tegengehouden, blijkt uit interne mails én zegt de ex-politietopman. Maar wat dacht u van achtergehouden informatie over de Toeslagenaffaire, of de gewiste sms'jes van Mark Rutte? Komen ook wel even in een iets ander daglicht te staan, nietwaar?

Waarom zouden burgers zich nog aan de wet houden als de overheid het zelf niet doet? Precies, dat mag Rutte even gaan uitleggen. Wybren van Haga heeft al een debat aangevraagd:

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml