Klokkenluider weigert beloning van 8 miljoen
Raar

Klokkenluider weigert beloning van 8 miljoen.

Eric Ben-Artzi, een voormalig risicomanager bij Deutsche Bank en klokkenluider, weigert een beloning van acht miljoen Amerikaanse dollar. Hij is het er niet mee eens dat de top van Deutsche Bank niet is gestraft voor de boekhoudfraude die hij onthulde. 

 

De beloning is aangeboden door de Amerikaanse toezichthouder SEC, weet NRC. In een ingezonden brief in de Financial Times (paywall) schrijft Ben-Artzi dat hij het er niet mee eens is dat de verantwoordelijke managers niet zijn aangepakt.

Deutsche Bank moest een boete van 55 miljoen dollar betalen, en dat geld komt uit de kas van de bank en dus van de aandeelhouders en werknemers. Ben-Artzi is boos dat de betrokken managers ongeschonden uit het onderzoek zijn gekomen.

Bij kleinere banken die op eenzelfde manier fraude pleegden, ging de SEC wel achter de bedrijfstop aan. De klokkenluider vermoedt dat de relatie tussen de toezichthouder en Deutsche Bank te innig is, en dat de bank daarom de dans ontspringt. Zo wisselden verschillende advocaten bijvoorbeeld tussen beide werkgevers. 

Ex-vrouw

Een deel van de miljoenenbeloning zal overigens toch naar Ben-Artzi moeten gaan. Zijn ex-vrouw claimt namelijk een deel van het bedrag en daar zou hij volgens advocaten niet onderuit kunnen. 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →