KNIL-militairen toch veteranen  

30 oktober 2017 - 13:28

Dan nu een bericht uit de categorie 'beter laat dan nooit'. De ongeveer tachtig nog levende, en inmiddels hoogbejaarde, KNIL-militairen krijgen van Defensie alsnog de medailles uitgereikt waar ze recht op hebben.

De Molukse oud-militairen worden 21 november ontvangen op landgoed De Zwaluwenberg, waar ze alsnog het eerbetoon krijgen dat hen toekomt. Dit betekent ook dat ze vanaf nu erkend zijn als veteraan. Daardoor kunnen de oud-strijders nu een jaarlijkse reünie organiseren en wordt er mogelijk ook plaats voor hen ingeruimd bij het defilé op veteranendag.

De Molukkers hebben gediend in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Ondanks dat zij aan Nederlandse zijde vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog (en daarna meevochten tegen de Indonesiërs die zich van Nederland wilde afscheiden), hebben zij nadien doorgaans geen waardige behandeling gekregen van de Nederlandse overheid.

Toen Nederland de onafhankelijkheid van Indonesië erkende, op 27 december 1949, werden de KNIL-militairen naar Nederland gebracht. Hier kregen zij echter geen veteranenpensioen en ook werd hun soldij niet altijd volledig uitbetaald. Tot op de dag van vandaag wordt erg gesteggeld over de genoegdoening van de KNIL-militairen. De eer die Defensie de militairen nu wil bewijzen staat los van deze kwestie.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie