KNMI waarschuwde véél te laat voor Poly; deskundigen woedend!

KNMI waarschuwde véél te laat voor Poly; deskundigen woedend! 

06 juli 2023 - 08:50

Storm Poly trok een spoor van vernieling door het land. Er is een dode gevallen, mensen moesten gereanimeerd worden op straat, talloze auto's zijn totall los door omvallende bomen en huizen zijn beschadigd. Maar wat blijkt nu: het KNMI kwam véél en véél te laat met alarmcode rood. Deskundigen zijn laaiend. Onnodig veel mensen zijn door het KNMI tóch de weg op gegaan.

Rijkswaterstaat is daarom not amused. Zij laat weten dat zij weggebruikers niet op tijd konden waarschuwen voor de zeer gevaarlijke weersomstandigheden op de weg omdat het afhankelijk is van de berichtgeving van het KNMI. En wat maakt de weerdeskundigen nu zo ziedend? Nou, de KNMI kwam gisterochtend pas rond acht uur met code rood op de proppen! Terwijl de ochtendspits toen al volop gaande was en mensen massaal de weg op gingen! Met alle risico's van dien.

De weerdeskundigen van Buienradar, Weerplaza en Weer.nl stellen in het AD dat zij op dinsdagavond al wisten dat het vandaag een drama zou worden en er levensgevaarlijke situaties zouden ontstaan. En de KNMI had dit ook moeten weten en dit met de burgers moeten communiceren. Dat is hun plicht. Maar pas toen half Nederland in levensgevaarlijke files stond kwam het KNMI nog een keer met code rood aanzetten. Het is de put dempen terwijl het kalf al verdronken is. Het is als het orkest op de Titanic dat gewoon door bleef spelen terwijl het schip allang aan het zinken was. Het is als je wijf dat zegt dat het bier bijna op is terwijl je allang wist dat je aan je laatste flesje Heineken zat. Het is gewoonweg te laat, je hebt er dan niks meer aan, amateurs van KNMI!

Door het lakse en laakbare gedrag van de weer-nerds van het KNMI bracht Rijkswaterstaat pas om 07.53 uur een waarschuwing naar buiten voor weggebruikers om niet meer de snelwegen op te gaan. Dat was een paar minuten na het hoogste weeralarm van het KNMI. Eerder kon Rijkswaterstaat simpelweg niet met een waarschuwing komen, stellen zij. 'Wij acteren op wat het KNMI ons vertelt', zegt een woordvoerder tegen het AD. 'Zij zijn voor ons leidend.'

Volgens het KNMI kwamen zij pas zo laat met code rood omdat 'er ook modellen waren waar vrij weinig op gebeurde'. Ja, lekker dan. Terwijl de regen al met bakken uit de lucht kwam, zaten de zolderkamerweermannen nog naar modellen op hun beeldscherm te staren. Beetje mosterd na de maaltijd, vinden jullie ook niet? Zeggen dat het slecht weer is terwijl het slecht weer is, dat kunnen wij ook. Misschien is het verstandiger om te beseffen dat je er als KNMI bent voor de mensen, om de samenleving te waarschuwen voor extreme weersituaties, daar waar jullie altijd de mond vol van hebben. Nu was het een keer zover en bleef het akelig stil.

Het KNMI krijgt van ons daarom een gele kaart.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml