Update: Ondanks steun KNVB grijpt Marokko naast WK
Binnenland

Update: Ondanks steun KNVB grijpt Marokko naast WK.

Op het 68e FIFA-congres wordt vandaag gestemd over het WK in 2026. De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) gaat op Marokko stemmen, dat om de organisatie concurreert met de Verenigde Staten, Mexico en Canada. 

Ofschoon de KNVB helemaal geen vertrouwen heeft in de winst van Marokko, krijgt het land tóch de stem van Michael van Praag. "We willen iets terug doen voor al het mooie wat Afrika en Marokko ons Nederlandse voetbal in de afgelopen jaren gebracht hebben."

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, vat de koe direct bij de hoorns en ziet het stemmen op Marokko als een morele verplichting van Nederland: "We kiezen hiermee ook voor loyaliteit aan een belangrijk deel van onze Nederlandse samenleving, namelijk aan de in Marokko wortelende gemeenschap."

Update 13.17 uur:

De steun van de KNVB heeft Marokko weinig geholpen: het WK voetbal in 2026 zal worden gespeeld in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Het gezamenlijke bid van de drie landen kreeg 134 van de 203 stemmen, Marokko 65.

En dat is nog niet alles: het aantal landen dat aan het toernooi deel mag nemen zal worden uitgebreid van de huidige 32 naar 48. Goed nieuws voor Oranje dus.

Overigens zullen verreweg de meeste duels (60) gespeeld gaan worden in de VS. Canada en Mexico mogen elk slechts tien duels organiseren. Vanaf de kwartfinale verdwijnen die landen zelfs helemaal van het toneel. De finale zal worden gespeeld in New York.

Alle artikelen geladen. Overzicht →