Koenders: Stop belegering Aleppo
Binnenland

Koenders: Stop belegering Aleppo.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken roept de internationale gemeenschap op om meer druk uit te oefenen op de Syrische regering om het beleg van de stad Aleppo te beëindigen.

Volgens de minister worden driehonderdduizend burgers in Aleppo nu feitelijk belegerd. In een opiniestuk dringt hij aan op hulp en druk om het beleg te eindigen. "Er bestaat een reëel risico dat de naam 'Aleppo' opnieuw synoniem wordt voor het falen van de internationale gemeenschap", waarschuwt de minister vandaag in zowel de Volkskrant als The Independent.

Focus ook op Assad

 Koenders ziet de focus op terroristische organisaties als noodzakelijk, maar niet voldoende. "IS en Jabhat al Nusra zijn voor Assad strategische troeven. Dankzij deze terreurgroepen kan Assad zich presenteren als de mindere van twee kwaden en de wereld oproepen hem te steunen in de strijd tegen terrorisme", schrijft de minister. "Een dergelijk beleid negeert de meerderheid van de Syriërs, die door Assad noch door terroristische organisaties geregeerd willen worden."

Met luidere stem

Koenders roept de Verenigde Naties, de Internationale Steungroep voor Syrië en andere landen dan ook op om bij "het Assad-regime met luidere stem" aan te dringen op een einde aan de belegering. Daarnaast ligt volgens hem de prioriteit bij toegang voor humanitaire hulp, herstel van een staakt-het-vuren en hervatting van de vredesbesprekingen in Genève.

Alle artikelen geladen. Overzicht →