Koerdische partij Turkije kapt ermee 

06 november 2016 - 11:50

Het Turkse parlement moet het voorlopig stellen zonder de Democratische Volkspartij (HDP), wat een nieuwe slag voor de fragiele Turkse democratie betekent. De op Koerdische issues gerichte politieke groep heeft na de recente arrestatie van diverse partijbonzen haar werkzaamheden in het gebouw, dat tijdens de couppoging in juli nog was gebombardeerd, neergelegd.

Onder de negen opgepakte parlementariërs zijn de vicefractievoorzitters Selahattin Demirtaş en Figen Yüksekdağ, schrijft nieuwssite Hürriyet vandaag op basis van partijwoordvoerder Ayhan Bilgen. De Turk sprak van de "meest veelomvattende en donkerste aanval uit onze partijgeschiedenis". Ook zei de politicus, die zijn uitspraken deed in het zuidoostelijke Diyarbakır, dat hij "zijn mensen opnieuw zou ontmoeten". 

De HDP trekt zich overigens niet volledig terug uit de volksvertegenwoordiging. Zo blijven de parlementsleden lid van het instituut, maar skippen zij de vergaderingen. Bilgen wil nu door heel zijn land bezoeken gaan afleggen om de meningen te peilen. "Turkije bevindt zich op een keerpunt", stelt hij. 

'Banden met PKK'

President Recep Erdogan en zijn partij AKP zijn geen vrienden van de HDP. De pro-Koerdische club fungeert min of meer als 'politieke tak' van de terreurdaden plegende PKK. Volgens aantijgingen van de Erdostaanse justitie zouden de politici nauwe banden onderhouden met de militanten en ook propaganda voor ze maken.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie