Koerdische YPG-militie blijft plakken in Manbij
Buitenland

Koerdische YPG-militie blijft plakken in Manbij.

Na een langdurige strijd om Islamitische Staat vorige week uit Manbij te krijgen, lijkt het erop dat de Koerdische YPG-militie zijn intrek neemt in de Noord-Syrische stad. Dit was juist niet de bedoeling: de Turkse en Amerikaanse regering eisen echter dat zij de stad verlaten. Er zou volgens bronnen bij de veiligheidsdiensten in de regio versterking voor de YPG zijn aangekomen in de vorm van vrachtwagens en busjes met mannen, wapens en uitrusting.

Volgens de YPG zijn het geen Koerden, maar lokale milities, die samen met YPG-strijders onder de vlag van de Syrische Democratische Strijdkrachten de stad hebben ingenomen. De bedoeling was dat de strijders van de Syrische Koerden zich terug dienden te trekken ten oosten van de rivier de Eufraat in het noorden van Syrië, weet Elsevier. De Turkse regering trekt zich pas terug als de YPG de rechteroever van de Eufraat heeft ontruimd.

Belangrijke bondgenoten

Als de YPG-milities niet snel uit Manbij trekken, dreigen zij volgens de Amerikaanse vice-president Joe Biden de Amerikaanse steun te verliezen. De Syrische Koerden zijn echter wel een belangrijke bondgenoot voor de Amerikanen in de strijd tegen IS, evenals Turkije. 

Turkije tegen de YPG

De Turkse president Erdogan heeft er geen problemen mee de tegendraadse lui uit Manbij te schoppen. De Koerdische PKK, die ook in het Westen als terreurorganisatie wordt beschouwd, is voor hem hetzelfde als de YPG. Een commandant van een met Turkije verbonden groep Syrische rebellen gaf vandaag aan dat hij en zijn bondgenoten wel even een strijdlustig reisje naar Manbij willen maken.

Alle artikelen geladen. Overzicht →