'Kolonisten van Catan' = pijnlijk, heet nu 'Catan'
Binnenland

'Kolonisten van Catan' = pijnlijk, heet nu 'Catan'.

Het is weer zover, weer is iemand gezwicht na een klachtenstroom van zelfbenoemde slachtoffers van het verre blanke verleden. Ditmaal betreft het een onschuldig bordspel dat we waarschijnlijk allemaal wel eens gespeeld hebben: Kolonisten van Catan.

U dient namelijk rekening te houden met het allesvernietigende woord 'kolonisten', want verwijzing naar het koloniale verleden: "Die term is sinds een jaar of tien zó beladen geworden, dat we het niet meer willen gebruiken voor onze spellen", zegt woordvoerder Bert Calis van 999 Games tegen het AD. Vandaar dat het spel nu gewoon 'Catan' gaat heten.

De fabrikant is jarenlang bestookt met berichten van allerlei instanties en consumenten, die het spel verweten teveel naar de "blanke roots" terug te keren. En het is nog veel erger: "Sommige mensen stelden dat we hiermee steun gaven aan de bouw van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanover, een moderne vorm van kolonisatie", aldus de woordvoerder.

Hoezo verheerlijking kolonisatie?

Even voor de goede orde, iedereen die het spel kent weet dat het de bedoeling is om 'land' waar nog niemand 'woont' uzelf toe te eigenen, van kolonisatie zoals dat door onze 'wrede blanke voorouders' is gedaan is dus niet echt sprake. Bovendien is dit natuurlijk echt iets waar u zich met het hele gezin druk om gaat maken.

Of zoals Klaas Dijkhoff (VVD) in de krant het uitlegt: "Je zit met houten blokjes routes te maken en je handelt in kaartjes met daarop wol, steen en hout. Tijdens het spel heb ik nooit de link gemaakt met andere culturen of het koloniale verleden." Volgens hem heeft de fabrikant zich gek laten maken door 'een paar gekkies in de mailbox'. En daar heeft hij best gelijk in.

Alle artikelen geladen. Overzicht →