Koning Marokko: 'IS misbruikt islam'
Buitenland

Koning Marokko: 'IS misbruikt islam'.

Ter ere van de Marokkaanse onafhankelijkheid en zijn verjaardag hield koning Mohammed VI vandaag een speech. Hij liet zich onder andere negatief uit over de daden van de terroristen van IS. Zij zijn volgens hem geen moslims omdat ze zich uit naam van de islam inlaten met terrorisme.

De speech, die overladen was met religieuze teksten, richtte zich niet alleen op het volk in Marokko zelf. De Marokkaanse monarch drukte Marokkanen die in het buitenland wonen op het hart zich vast te houden aan hun geloof en cultuur in een tijd van toenemende islamofobie en racisme. Ook roept hij hen op om samen met andersgelovigen te vechten tegen haat en geweld en te laten zien dat een multiculturele samenleving wel succesvol kan zijn.

'Een priester doden is tegen onze religie'

IS maakt volgens Mohammed VI misbruik van het gebrek aan kennis van de islam en de Arabische taal, met name onder jonge moslims in Europa. Ze worden overgehaald om de idealen van de islam aan te vallen: vrijheid, openheid en tolerantie. "Een priester doden is tegen onze religie. Een priester doden in zijn kerk is onvergeeflijk krankzinnig. Zij die zich uit naam van islam inlaten met terrorisme, zijn geen moslims."

Imams leren radicalisering te bestrijden

Het beleid van de Marokkaanse koning is gericht op de aanpak en het tegengaan van extremisme en terreur in zowel binnen- als buitenland. Europese, Afrikaanse en Arabische landen werken samen met de Marokkaanse geheime dienst en sturen imams naar Rabat, waar ze leren hoe ze radicalisering binnen hun gemeenschap tegen kunnen gaan, weet de NOS.

Alle artikelen geladen. Overzicht →