Koningsdag 020: Politie pakt minder man op, gebruikte 'gepast' geweld

Koningsdag 020: Politie pakt minder man op, gebruikte 'gepast' geweld 

28 april 2021 - 11:06

Het was ons een Koningsdagje wel gisteren. Ondanks de nog altijd geldende coronamaatregelen vonden velen van u het nodig om van het zonnige weer te genieten en de vele parken die onze steden rijk zijn te bezoeken. En helemaal ongelijk kunnen we u daarin niet geven.

Zo ook in Amsterdam. De politie trad daar keihard op door meerdere parken schoon te vegen omdat het veel en veel te druk werd. Er werden in totaal vijftig personen gearresteerd, wat overigens de helft minder is dan op een gemiddelde dag in de hoofdstad, als er zo'n honderd mensen worden aangehouden. Een politiewoordvoerder denkt dat dit te maken heeft met sociale controle, het is immers wat moeilijker om een auto te jatten als er honderden mensen op straat lopen feest te vieren.

De aanhoudingen houden dan ook lang niet allemaal verband met Koningsdag. "Dat geldt maar voor zo'n 15 gevallen, van wie er 9 zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging", aldus de woordvoerder. En over het keiharde optreden, waar op sociale media onder de hashtag #politiegeweld massaal door u over geklaagd werd: "Wij hebben alleen passend geweld toegepast nadat er geweld tegen óns werd gebruikt. Mensen gooiden bijvoorbeeld met flessen."

Tja, wat moeten wij daarvan zeggen? De beelden spreken wat ons betreft voor zich:

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.