'Kontvinger-militairen' krijgen enorme schadevergoeding
Binnenland

'Kontvinger-militairen' krijgen enorme schadevergoeding.

Defensie heeft besloten twee van de drie militairen die claimen te zijn vernederd, bedreigd , mishandeld en aangerand op de kazerne in Schaarsbergen een schadevergoeding van 200.000 euro per persoon te geven.

Dat heeft één van de twee verklaard in een verhoor bij de marechaussee. Toen het bedrag naar voren kwam tijdens een gesprek noemde het 'slachtoffer' dat 'zwijggeld'. De advocaat van het 'slachtoffer' is het daar niet mee eens en zegt dat zijn cliënt de term zwijggeld heeft gebruikt "uit frustratie."

'Jongens dagen elkaar uit'

Ondertussen hebben de tien beschuldigde militairen en de advocaat die zes van hen bijstaat verbaasd gereageerd op de uitkering. Ze hebben dit bedrag volgens Michael Ruperti gekregen omdat ze slachtoffer zouden zijn van het zogenoemde 'vinger in de kont'-incident. De twee zouden bij wijze van ontgroening een vinger in hun kont hebben gekregen.

"Ik vind het vreemd dat je op beelden ziet dat deze jongens lachen, meedoen en hun collega’s uitdagen om dit te doen, maar later ptss claimen en een schadevergoeding krijgen", aldus Ruperti

Sommige militairen besloten gisteren aangifte te doen wegens smaad, laster en het doen van valse aangifte tegen de drie 'slachtoffers'. In hun ogen klopt er niets van de aantijgingen aan hun adres. De schadevergoeding is in hun ogen bovendien voorbarig omdat het Openbaar Ministerie nog altijd geen beslissing heeft genomen of de tien mannen worden vervolgd.

Alle artikelen geladen. Overzicht →