Korpschef Nationale Politie wil dit jaar nog meer diversiteit
Buitenland

Korpschef Nationale Politie wil dit jaar nog meer diversiteit.

Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie, wil dat de opmaak van de politie nog dit jaar een stuk diverser wordt dan dat hij op dit moment is. De politie moet namelijk herkenbaar zijn voor iedereen, zo vindt hij.

"We willen leidinggevenden aansporen om de dialoog met hun eigen mensen te intensiveren over onderwerpen als geweld, integriteit en etnisch profileren. Zeg vaker: Hé, ik zag je vandaag dit doen, waarom deed je dat zo? Dat gesprek voeren we normaal niet zo snel, en dat is wel hartstikke hard nodig", aldus Akerboom in een gesprek met De Volkskrant (betaalmuur).

Akerboom wil onder andere dat 13 nieuwe plekken in de politietop worden ingevuld door mannen of vrouwen "met een migratieachtergrond". De politie is de afgelopen tijd vaker bekritiseerd vanwege etnisch profileren en andere minder fijne zaken.

"De politiecultuur is een sterke cultuur", zegt Akerboom. "Die heb je nodig op straat. Het is tevens een gesloten cultuur, waarin mensen die anders zijn, zich niet altijd veilig voelen of de kans krijgen om door te stromen."

Alle artikelen geladen. Overzicht →