Kort geding 'Gülenschool': partijen gaan praten
Binnenland

Kort geding 'Gülenschool': partijen gaan praten.

Vier ouders en de vermeende Gülen-basisschool IBS De Roos, die vandaag tegenover elkaar stonden bij de rechter in Haarlem, gaan alsnog met elkaar praten. De uitspraak van het kort geding dat tussen hen speelt, wordt gedaan als beide partijen er niet uit komen.

Uitgangspunt van het overleg is dat de rust en veiligheid op school moeten terugkomen. De rechter boog zich over de vraag of vier ouders hun uitlatingen over IBS De Roos moeten rectificeren. Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) eist onder meer dat zij per direct stoppen met negatieve uitlatingen en dat alle beschuldigingen worden gerectificeerd.

SIOZ wordt er op sociale media van beticht een 'Gülenschool' te zijn, wat de stichting ten stelligste ontkent. De islamitische onderwijsinstelling heeft onder de naam IBS De Roos scholen in Zaandam en Purmerend.

Bedreiging

Negen leraren van De Roos hebben uit angst de school verlaten. Er is sprake van bedreiging en medewerkers kunnen gevaar lopen, omdat ze als Gülen-aanhangers worden bestempeld. Dat zei de advocaat van de school, Marcel Dekker, tijdens de behandeling van de zaak. De ouders bestempelden de school als een school van "landverraders" en riepen andere ouders op hun kinderen van school te houden, aldus Dekker. Daarom zijn 151 van de 411 kinderen van school gehaald.

Volgens de advocaat van de vier moeders hebben de vrouwen hun kinderen van de school gehaald, omdat ze vinden dat hun kroost daar niet meer veilig is. Hij ontkent dat ze andere ouders onder druk hebben gezet om dit ook te doen. "We hebben niemand gedwongen hun kinderen van school te halen en we hebben niemand bedreigd'', benadrukten de moeders tegen de rechter.

Alle artikelen geladen. Overzicht →