Kostwinner? Dan bent u ongelukkiger en ongezonder
Tech

Kostwinner? Dan bent u ongelukkiger en ongezonder.

Getrouwde mannen tussen de 18 en 32 jaar zijn ongelukkiger en ongezonder als ze de kostwinner van het gezin zijn dan hun leeftijdsgenoten die niet alleen voor het inkomen hoeven te zorgen. 

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Connecticut, meldt Time. "Uit de onderzochte data blijkt dat hoe meer mannen verantwoordelijk zijn voor het inkomen, hoe slechter dit is voor hun welzijn en gezondheid", aldus de hoofdauteur. Mannen die volledig verantwoordelijk zijn voor het inkomen van hun gezin, zijn het minst gezond. 

Bij vrouwen is het effect juist omgekeerd. Als zij meer verdienen dan hun wederhelft, heeft dit positieve gevolgen voor hun psychologische welzijn. En als ze minder verdienen, voelen ze zich slechter. Hun fysieke gezondheid wordt hier niet door beïnvloed. 

De onderzoekers probeerden uit te vinden of stellen die evenveel verdienden, gelukkiger waren omdat ze meer geld hadden of niet zo hard hoefden te werken. Dit bleek allemaal niet zo te zijn. Maar wat is dan wel de reden? Volgens de onderzoekers raken mensen gedeprimeerd als ze moeten voldoen aan een verwachting die ze wordt opgelegd, enkel en alleen vanwege hun geslacht.

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →