LEGO = gouden investering
Raar

LEGO = gouden investering.

Wij hebben voor u letterlijk een gouden tip en we hoeven er niets voor terug. Waar maak je dat tegenwoordig nog mee? De goedzakken van de PowNed-webredactie staan voor u klaar wanneer u dat nodig heeft. Op ons kunt u bouwen.

Nu we het toch over bouwen hebben, wist u dat u met iets simpels als LEGO eindelijk dat eindeloze echo-geluid uit uw spaarvarkentje kunt halen?

Wie heeft er in zijn kinderjaren niet met LEGO gespeeld, of verkneukelt zich als volwassene nog immer boven een bouwtekening en duizenden steentjes? Het urenlang bouwen van fantasiewerelden en -steden, het creëren van het ultieme voertuig en een zo kek mogelijk poppetje in elkaar flansen is vandaag de dag nog steeds leuk om te doen. Mag u best eerlijk over zijn.

Waardestijging van twaalf procent

Wie in de veronderstelling is dat LEGO dus alleen kinderharten sneller laat kloppen zit er faliekant naast. De bouwpakketten van de Deense niet-beursgenoteerde producent zijn sinds het jaar 2000 ieder jaar 12 procent in waarde gestegen. Ter vergelijking: de waarde van goud steeg in die periode jaarlijks met 9,6 procent.

Er zijn dan ook flink wat mensen die serieus LEGO verzamelen. Let wel, ongeopende en dus complete dozen. Wanneer u al begonnen bent met bouwen is het veel minder waard. Tip: mocht u de aantrekkingskracht van het bouwen niet kunnen weerstaan, koop dan gewoon twee sets. Eentje om te bouwen en eentje om voor veel centjes door te verkopen.

De kunst is om zogenaamde limited-editions, seizoensgebonden sets en pakketten die op korte termijn uit de handel gaan op de kop te tikken. Met name sets van na 1999 zijn soms een klein fortuin waard. Hier kunt u de top tien duurste LEGO-sets ooit vinden. Afgetekend bovenaan staat  de Ultimate Collector’s Millennium Falcon, die in 2007 voor 500 dollar over de toonbank ging. Het pakket vertegenwoordigt nu een waarde van, schrik niet, 4.500 euro.

LEGO helpt u overigens zelf ook een handje, door op haar eigen website aan te geven welke sets binnenkort uit de handel gehaald worden, en sets die 'moeilijk te vinden' zijn.

Alle artikelen geladen. Overzicht →