Krapte op de woningmarkt? Denk creatief!

Krapte op de woningmarkt? Denk creatief!  

21 november 2020 - 13:50

Het schijnt een groot probleem te zijn, de krapte op de woningmarkt. En dat terwijl de krapte op de woningmarkt al net zo lang een probleem is als migratie, islamisering, milieu, de druk op de zorg en alle andere punten waar we belasting voor betalen: zeker een halve eeuw.

De vraag is waarom al deze problemen nooit opgelost worden, er nooit steekhoudende maatregelen genomen worden om ze bij de basis aan te pakken, maar dat deze problemen telkens weer doorgeschoven worden naar nieuwe generaties. Het antwoord: politiek. Problemen oplossen vergt dat politici verder moeten denken dan de volgende verkiezing. Knap lastig voor narcisten. En zo kan het gebeuren dat er al meer dan een halve eeuw te weinig woningen zijn. Niet sinds gisteren. Niet sinds eergisteren, maar al consequent meer dan vijftig jaar.

‘Vooral starters hebben het lastig op de woningmarkt’ horen we al een halve eeuw. Een eufemisme voor: de salarissen zijn inmiddels zo laag dat starters meer dan hun halve maandloon kwijt zijn aan huur. Kopen zou met de lage rentes wel lukken, maar vind maar eens een bank die starters financiert. Of zzp’er – iets wat tegenwoordig trouwens hand in hand gaat, zzp’er en starter. Gelukkig hebben partijen als GroenLinks áltijd de oplossing voor ‘de krapte op de woningmarkt’: PAK DE BELEGGER AAN! DIE HEEFT TE VEEL WONINGEN!

De waarheid is dat zonder beleggers, half Nederland onder een brug zou wonen. De waarheid is dat woningcorporaties die ooit tot taak hadden om goedkope woningen aan te bieden, inmiddels woekerhuren van €1.600 vragen. Nou ja, woekerhuur? Normale markthuur. Maar in tegenstelling tot een (kleine) belegger, vraagt zo’n woningcorporatie een vast inkomen van – hou je vast – minimaal €65.000. Heus, er zijn zat woningen te krijgen bij Ymere, Woonstad, of hoe ze ook allemaal mogen heten. Ze adverteren vol op Facebook. Met die prachtige zin: ‘minimuminkomen van €65.000’. Van de week vroegen ze zelfs €75.000 met als bijzin: deze woning is niet voor studenten en ook niet voor ouders van studenten.

Alsof iemand die 65K verdient, voor €1.600 zou huren. Zeker niet als hij in loondienst is. Die koopt gewoon een woning. Blijft over de rest, die niet in loondienst is en dankzij een particuliere huurder een dak boven zijn hoofd heeft. Want de particuliere belegger die €1600 vraagt, kijkt naar de persoon die voor ‘m staat, vraagt zich af of ‘ie ‘m de woning gunt en zegt: tekenen bij het kruisje plus twee maanden borg. De particuliere belegger schreeuwt ook geen moord en brand als Corona uitbreekt en huurders niet kunnen betalen. Die gaat in overleg met zijn huurder, want leegstand is in niemands belang. De particuliere belegger zorgt dat woningzoekend Nederland een dak boven zijn hoofd heeft. Niet de banken. Niet de overheid. Niet de woningcorporaties.

Maar toch zijn particuliere beleggers ‘Satan’. Niet de banken, die geen hypotheken verstrekken aan mensen die wél €1.600 huur kunnen betalen maar niet in loondienst werken. Niet de woningcorporaties, die wél €1.`600 willen vangen, maar studenten willen huisvesten. Niet de overheid, die in al z’n domheid besloten heeft dat de overdrachtsbelasting voor de aanschaf van een tweede woning van 2% naar 8% gaat in januari. Toegegeven, als je een pand voor een miljoen koopt, doet €80.000 belasting best pijn. €80.000 die naar de overheid gaat, waar dat eerst 20.000€ was. Wat de overheid daar óók nog ‘ns vergeet bij te zeggen, is dat élke belegger die €80.000 gecompenseerd wil zien. Wat je dan doet, als belegger? Zelfs een zesjarige kan dat bedenken, maar geen politicus die erop komt, laat staan een GroenLinks-Kamerlid: de huren zullen omhooggaan. Iemand moet het immers betalen en laat dat nou net die iemand zijn, die zelf geen woning kan kopen. Laat staan kan huren bij een corporatie. De gewone burger, die huurt, zal de dupe worden van de stijgende overdrachtsbelasting.

En dat terwijl het allemaal makkelijker kan.

Starters azen op woningen tot €300.000, dat is in de Randstad dus een woning van €240.000 waarop overboden wordt. Starters zonder vermogende ouders of een erfenis, staan met lege handen omdat anderen (pappa’s en mamma’s, oudere particulieren en iedereen met geld) geen hypotheek nodig hebben. Die hebben dat geld gewoon liggen – ik zeg ‘gewoon’ maar vraag me niet hoe. Mensen die niet naar de bank hoeven voor een lening, die geen 36 documenten hoeven op te hoesten omdat ze niet in loondienst zijn, die geen twee, drie of zelfs vijf maanden bezig zijn met het verkrijgen van een hypotheek. Mensen die aangewezen zijn op de bank voor de aanschaf van een koopwoning, vissen achter het net. Niet omdat de particuliere belegger bereid is om zoveel meer geld neer te tellen, maar omdat de belegger niet naar de bank hoeft.

De oplossing is zo simpel: maak het makkelijker voor mensen die een hypotheek tot €300.000 nodig hebben. Sta als overheid borg. Geef na het vaststellen van de belastingaanslag een jaarlijks document uit waarin staat hoeveel euro aan hypotheek degene zonder voorbehoud kan krijgen. Zorg ervoor dat banken verplicht worden dat hypotheekbedrag per direct over te maken bij overleg van dit belastingdocument. Help mensen die een huis willen kopen, door het makkelijker te maken. Niet onzinniger. Jongeren tot 35 jaar hoeven vanaf januari geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Enig idee wat voor effect dat op de huizenprijs heeft? Die wordt dus 2% hoger. Niet minder. De verkoper wordt de winnaar. Niet de koper, die wordt genaaid maar wordt aangepraat beter af te zijn.

Er staan meer dan 70.000 huizen te koop op Funda, en er zijn er nog zeker meer dan 70.000 off market in omloop. Er hoeft helemaal geen krapte op de woningmarkt te zijn, er is alleen maar krapte aan creatief denken. Maar goed, creativiteit is dan ook geen kerncompetentie van politici. Geen wonder dat het makkelijker is om beleggers die half Nederland een dak boven hun hoofd geven tot Satan te bombarderen dan ‘de krapte op de woningmarkt’ op te lossen. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.