Kremlin en VS nog niet eens over Syrië
Buitenland

Kremlin en VS nog niet eens over Syrië.

Rusland en de Verenigde Staten proberen tot een overeenkomst te komen die moet leiden tot een wapenstilstand in Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov zijn vandaag in de Chinese stad Hangzhou in conclaaf gegaan over de kwestie, maar dat zou nog niets hebben opgeleverd. Morgen praten ze verder.

Doel is een overeenkomst voor Syrië die onder meer het lot van de verscheurde en verwoeste stad Aleppo zou moeten verlichten. Dit zou uit een brief blijken die een Amerikaanse diplomaat in Beiroet, Michael Ratney, gisteren heeft gestuurd naar rebellen die de VS in het noorden van Syrië steunen.

Er zou een staakt-het-vuren in heel Syrië moeten komen en hulp naar Aleppo gestuurd worden. Ten noorden van de stad zou een zone moeten worden ingesteld waar niet meer wordt gevochten. Dat houdt onder meer in dat het Kremlin zijn bondgenoot in Syrië, president Bashar al-Assad, ervan moet overtuigen op te houden met pogingen rebellen in Aleppo te omsingelen. Assads luchtmacht en de Russen zouden er ook geen rebellen meer bestoken die in het westen worden gezien als niet extremistische opposanten van Assads regime. Wat de VS als tegenprestatie voor Rusland gaat doen, is onduidelijk. Washington zou volgens de brief Moskou gaan bijstaan door "de strijd tegen al-Qaeda beter te coördineren".

Het officiële standpunt van Rusland is dat het land militaire steun verleent aan de wettige regering in Damascus. Die bestrijdt samen met Moskou een hele reeks rebellengroepen waar de jihadisten over het algemeen domineren. Washington steunt bepaalde rebellen en wil dat Assad opstapt.

Alle artikelen geladen. Overzicht →