Kuipers geeft toe: 'Avondklok heeft geen enkel effect gehad'

Kuipers geeft toe: 'Avondklok heeft geen enkel effect gehad' 

29 april 2021 - 10:15

Nou, daar zijn we dan lekker mee. Maandenlang dienden we stipt voor 22.00 uur - en eerst zelfs voor 21.00 uur - binnen te zijn, op straffe van het krijgen van een boete van oom agent. Maar deze avondklok heeft achteraf gezien helemaal geen effect gehad. 

Dat gaf Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, gisteravond toe bij het RTL-programma BEAU. Volgens hem konden we dit van tevoren ook niet weten: "De Britse variant met een R-waarde die toen 30-40 procent hoger lag rukte op, terwijl het 'normale virus' op een R-waarde zat van net onder de 1. Dan weet je dat de Britse variant gaat opkomen. Dus we moesten iets doen."

Maar ondanks dat er dus inderdaad iets werd ondernomen, bleven de ziekenhuizen volstromen en heeft het dus helemaal geen effect gehad. "Bij de invoering van de avondklok was de berekening dat het besmettingen met 10 procent zou verminderen. "Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect", aldus Kuipers in de talkshow.

Actiegroep Viruswaarheid - dat nog een kort geding gaat voeren tegen de staat - voelt zich dan ook gesterkt door de uitspraken van Kuipers. "Verbazingwekkend. Het effect van de avondklok is niet meetbaar omdat de maatregel tegelijkertijd met andere maatregelen is genomen", reageert Jeroen Pols, jurist van Viruswaarheid tegen het ANP. "Dus waar baseer je zo'n uitspraak nu op? Maar ik vind het prima dat hij het zegt, het ondersteunt ons verhaal."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.