Kunnen we iemand in overheidsdienst überhaupt nog vertrouwen?

Kunnen we iemand in overheidsdienst überhaupt nog vertrouwen? 

17 maart 2023 - 15:44

Gaat het oversterftemysterie ooit nog worden opgelost? Wie heeft het eigendomsrecht van belangrijke data? Is Nederland nog te redden? In de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop kijken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen samen met gezondheidseconoom Eline van den Broek en psychiater Bram Bakker naar de huidige stand van zaken.

Emotionele impact lockdowns

Dat Mark Rutte al meer dan 10 jaar lang met de scepter zwaait, zegt veel over ons als mens. "Je kan vreselijke dingen fout doen en als je zegt dat je je van geen kwaad bewust was, kan je gewoon weer verder," benoemt psychiater Bram Bakker. De emotionele impact op gebeurtenissen kunnen we niet zo makkelijk vergeten. Zo heeft de lockdown en de avondklok veel teweeggebracht voor (met name) jonge mensen. "De emotionele impact van gebeurtenissen gaat veel verder, dat duikt in je systeem en gaat ergens in je lichaam zitten."

Maar dit is een gevolg van meer dan alleen Rutte. Eline van den Broek is bezig met oversterfte onderzoek en strijdt daarbij voor een transparante wetenschap. Naast politieke onwil, hebben alle instanties last van totale gebrek aan kennis. "Iedereen kopieert elkaar maar." Zonder dat er wordt gekeken naar waar bepaalde regels vandaan komen en waarop deze gebaseerd zijn. "Ik kan niet als onderzoeker elke keer weer naar die data vragen, maar ik word bijna gedwongen."

Onderzoek

Eline van den Broek kreeg, net als de andere onderzoekers, zes maanden en 50.000 euro voor haar onderzoek. Maar die tijd én het geld gaat vrijwel helemaal op aan het in handen krijgen van de data waarmee het onderzoek uitgevoerd moet worden. Hierdoor zijn deze onderzoeken niet te controleren. En dat voor een belangrijk onderzoek als dat van de onverklaarde oversterfte. Hoort deze data niet sowieso snel en gratis vrijgegeven te worden?

Ook in de zorg merk Bram Bakker dat er veel onwetendheid is over wat er met bepaalde data wordt gedaan. Als er iemand van 70+ komt met een slaapprobleem, wordt er eerst een vragenlijst ingevuld over dementie. “Puur omdat deze persoon 70+ is, ondanks dat de problemen niks met dementie te maken hebben.” De vragenlijst komt vervolgens in handen van mensen die veel geld verdienen aan deze data.

Is Nederland nog te redden?

Door de afgelopen verkiezingen is de BBB de grootste in de Eerste Kamer. Maar hoe moet dit nu worden aangepakt, is Nederland überhaupt nog te redden? Bram Bakker denkt van wel, want als we het kunnen verkloten kunnen we het ook weer rechtzetten. "We moeten terug naar inhoud die leidend is naar de vorm." Iets wat hierin kan bijdragen is het belichten van psyche in de generieke zin van Nederland. 

Luister hier naar de nieuwste aflevering van Op Z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml