Kunstwerk Amsterdam = 'te wit'
Binnenland

Kunstwerk Amsterdam = 'te wit'.

Tsja, vrienden. Het is heel moeilijk om in uw leven iedereen tevreden te houden. Dan is Pietje weer slachtoffer, morgen Mohammed en overmorgen Ming-Wang Hoo.

U mag zich zo onderhand best realiseren dat er stelselmatig pogingen worden ondernomen, vaak met succes, om aan de poten te zagen van de oeroude Nederlandse cultuur. Ja, zult u zeggen: wat is dan precies de 'Nederlandse cultuur'? Of voor de doemdenkers: wat was het ooit?

Dat is een mooie open vraag. Cultuur wordt voor een groot deel bepaald door geloof. Nederland is van oudsher een joods-christelijke samenleving, heeft dat fundament dus als basis voor haar cultuur. In de grachtengordel is men overigens een hele andere mening toegedaan, maar dat is op zijn Louis van Gaals different koek.

Vorige week werd het Westelijk Havengebied in Amsterdam opgesierd met een meterhoog kunstwerk, het 'Kussend Paar'. Te zien zijn een witte boerin en een witte boer die elkaar lieflijk een kusje geven.

Nederland zou Nederland weer niet zijn als er wederom mensen op zouden staan die het er allemaal niet zo mee eens zijn. Beroepsslachtoffers. Zeiken om het zeiken, weet u wel?

Zo is er Hans Prummel de citybranding-specialist. Leuk hoor, jezelf een duur titeltje geven. Dat is hetzelfde als iemand die beweert in het basisonderwijs te zitten, maar daar eigenlijk de toiletten schoonmaakt. No offence, trouwens.

Hans heeft er dus verstand van. De beste man is ook initiatiefnemer van de Gaykrant en is uiterst verontwaardigd over het "clichébeeld dat nu in de poort van Amsterdam staat", noemt het zelfs een "zwaktebod".

Geen correcte afspiegeling van de samenleving

Want waarom is één van de twee poppetjes niet zwart? En waarom is er niet gekozen voor twee kussende mannen of vrouwen? Pummel verklaart tegen AT5 dat het kunstwerk "geen correcte afspiegeling van de samenleving is".

Nog een absolute kenner die naar haar mening wordt gevraagd is Ivette Forster, die u allemaal kent als de organisator van het multiculturele Kwaku-festival. Forster had liever een Surinaams boertje gezien.

Geluk bij een ongeluk: volgens Forster zullen er geen massale protesten komen. Dat scheelt een slok op een borrel, u weet allemaal dat een van de twee poppetjes dan binnen no time door de eeuwig buigende hoofdstad vervangen zou worden.

Goed, slachtofferrol is weer in beeld gebracht. Nu over tot de orde van de dag. DOEI!

Alle artikelen geladen. Overzicht →