'Kussende verpleegster' sterft
Buitenland

'Kussende verpleegster' sterft.

In de VS is Greta Zimmer Friedman op 92-jarige leeftijd overleden aan een longontsteking. De vrouw werd beroemd als de 'kussende verpleegster' dankzij een foto aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het plaatje waarop zij een zeeman zoent is geschoten op Times Square (NYC) en markeert V-J Day, de dag waarop Amerikanen de victorie over Japan vieren.

De destijds 21-jarige Friedman was overigens geen verpleegster maar tandartsassistente, zo meldt de BBCGeorge Mendosa, die Friedman niet kende, was de man die haar op 14 augustus 1945 kuste. De foto werd afgedrukt in Life magazine. Friedman leerde pas in de jaren '60 over het bestaan van de foto toen ze op een boek van fotograaf Alfred Eisenstaedt stuitte.

Pikant detail: op de achtergrond van de foto is te zien hoe de date van Mendosa - zijn latere echtgenote - toeziet hoe hij Friedman kust. De verpleegster was achteraf niet zo erg onder de indruk van het zoenen, zei ze eens. "Het ging om een viering, er was niets romantisch aan." 

Sommige commentatoren anno nu zien de situatie op de foto als een "openbare seksaanval", aldus een verhaal in Time Magazine

Alle artikelen geladen. Overzicht →