'Kwart docenten voelt zich steeds onveiliger'
Binnenland

'Kwart docenten voelt zich steeds onveiliger'.

Het docentenwereldje is tegenwoordig niet meer zo prettig. Bijna een kwart van de docenten in het voortgezet onderwijs wordt dusdanig geterroriseerd op school dat ze zich minder veilig voelen dan drie jaar geleden.

Een op de tien beoordeelt de eigen veiligheid zelfs met een onvoldoende, blijkt uit een enquête van DUO Onderwijsonderzoek en Advies onder meer dan duizend docenten. Het gemiddelde cijfer voor de 'veiligheid' is in drie jaar tijd gedaald van 8,6 naar 7,8. Niet geheel verrassend: op het vmbo voelen docenten zich minder veilig dan op het havo/vwo.

Maar waar ligt het dan aan? Van alle ondervraagden zegt 23 procent te zijn geconfronteerd met ongewenst gedrag van collega’s of leidinggevenden. Een kwart van de docenten kreeg te maken met verbaal geweld door leerlingen. Zo werden ze bijvoorbeeld uitgescholden, gekleineerd of bedreigd en één op de tien kreeg ook bij de ouders hiermee te maken.

Daarnaast blijkt dat sommige leerlingen echt nul respect voor de docent tonen: één op de vijftig docenten wordt weleens geslagen of geduwd door een leerling.

Alle artikelen geladen. Overzicht →