Kwart scholen wijzigt schoolreisje uit angst voor terreur
Binnenland

Kwart scholen wijzigt schoolreisje uit angst voor terreur.

Is dit dan een teken dat de terroristen misschien 'gewonnen' hebben? Bij maar liefst een kwart van alle middelbare scholen in ons land is de angst voor terreuraanslagen dusdanig groot, dat buitenlandse steden met een zogenaamd 'hoog risicogehalte' gemeden worden.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder 200 scholen in opdracht van het AD. Met name Parijs, Berlijn en Londen blijken gevaarlijk en de kans wordt als levensgroot gezien dat er toevallig een aanslag plaatsvindt als er een schoolreisje ondernomen wordt.

Enkele scholen wagen überhaupt de oversteek over de landsgrenzen niet meer. "De vraag waar je veilig bent, is natuurlijk relatief. Want er kan hier in Helmond ook iets gebeuren", erkent Rob Aarts, directielid van de OMO-scholengroep. "Maar bepaalde plekken vinden wij risicovoller dan andere, zoals de hoofdsteden."

Praag is bijvoorbeeld een stad die in de ogen van scholen nog wel veilig is, het onderzoek laat dan ook zien dat er opvallend veel reisjes naar de Tsjechische hoofdstad worden ondernomen. Bij de discussie over de buitenlandse reizen spelen ouders trouwens ook een grote rol. Meer dan de helft van de middelbare scholen heeft te maken ouders die hun leerlingen verbieden om op reis te gaan. Moeten ze ook zelf weten natuurlijk.

Alle artikelen geladen. Overzicht →