La France verbiedt islamitisch kledingstuk abaya op scholen

La France verbiedt islamitisch kledingstuk abaya op scholen 

28 augustus 2023 - 14:02

U moet er niet raar van opkijken als Geert Wilders binnenkort zijn koffers pakt en gaat verhuizen naar Frankrijk om in de province lekker te genieten van een glas wijn en van het het feit dat het land de abaya, een gewaad dat sommige moslimvrouwen over normale kleren dragen, heeft verboden op openbare scholen.

Het kledingstuk zou in strijd met de Franse wetgeving, die een strikte scheiding van staat en religie kent, zijn. De abaya is daarom vanaf heden strikt verboden op school, aldus minister van Onderwijs Gabriel Attal op televisie (in Frankrijk kijken ze blijkbaar nog tv, red.). Volgens hem is het niet oké dat wanneer je een klaslokaal binnenloopt, je "de religie van leerlingen kunt vaststellen door alleen maar naar hen te kijken".

Nee, stel je voor. Frankrijk hanteert sowieso een streng verbod op religieuze tekens in openbare scholen sinds wetten in de 19e eeuw een einde maakten aan elke traditionele katholieke invloed op het onderwijs. Zo werden in 2004 hoofddoekjes op scholen verboden en in 2010 werd een verbod op gezichtssluiers in het openbaar aangenomen, tot woede van een deel van de vijf miljoen moslims in Frankrijk. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml