Laat protestants-christelijke basisscholen met rust

Laat protestants-christelijke basisscholen met rust 

24 april 2019 - 12:02

Zo’n 22 jaar geleden - ik was toen nog een lief vierjarig mannetje - ging ik voor het eerst naar school. Mijn ouders hadden niet lang hoeven na te denken naar welke school ze me zouden sturen: het werd protestants-christelijke basisschool ‘De Wegwijzer’. Een logische zet, gezien hun eigen protestants-christelijke achtergrond.

Op de basisschool was ik een vlotte leerling, maar braaf was ik niet. Integendeel, ik was nogal een druk en irritant mannetje. Zo’n jochie dat het altijd beter wist dan de juf en continu zat te klieren. Een typisch adhd’ertje. Nadat ik een keer vuurwerk afstak in groep vijf, kreeg ik op mijn rapport zelfs een ‘m’, van ‘matig’, voor het onderdeel gedrag.

Ondanks dit wangedrag en behoorlijke autoriteitsprobleem, was de basisschool een fijne plek. De juffen en meesters waren - meestal - lief en begripvol en verloren zelden hun geduld. En ik was natuurlijk niet alleen maar een ettertje - zo nu en dan had de juf of meester mijn volle aandacht. Bijvoorbeeld wanneer er verhalen uit de Bijbel werden verteld, een paar keer per week. Niet dat ik een soort jeugdige christenfundamentalist was, maar als liefhebber van verhalen en geschiedenis luisterde ik elke keer geboeid naar wat Noach, Abraham of Mozes nu weer hadden beleefd.

Bij christelijke feestdagen werd meestal een toepasselijk frutselwerk geknutseld met een bijbels thema, of voerden we met de klas een toneelstuk op. Die dingen - het gezamenlijk toeleven naar Pasen of Kerst en het met elkaar vieren - gaven een warm en geborgen gevoel. Er is natuurlijk weinig unieks aan dit verhaal, miljoenen Nederlanders hebben met meer of minder plezier op een christelijke school gezeten.

Maar als het aan Klaas Dijkhoff ligt komt daar een einde aan. In een discussienota schrijft de VVD-fractieleider dat de vrijheid van onderwijs op de schop moet. Artikel 23, het grondwetsartikel dat regelt dat bijzonder onderwijs net als openbaar onderwijs door belastinggeld wordt gesteund, is wat hem betreft hopeloos ouderwets. De aanleiding voor deze boude stelling? De perikelen op het Cornelius Hagalyceum. De salafistische school in Amsterdam blijkt - verrassing! - een regelrecht indoctrinatiecentrum te zijn. Het bestuur zou zelfs banden onderhouden met terreurbewegingen.

Net als Dijkhoff zie ik scholen zoals het Cornelius Haga liever vandaag dan morgen de deuren sluiten. Maar waarom moet dat ten koste van al die brave christelijke scholen? Heeft ooit één bestuurslid van een christelijke school banden onderhouden met een terreurbeweging? Waarschuwt de AIVD over radicalisering in het joods bijzonder onderwijs? Zijn hindoescholen een broeinest van ondemocratisch gedachtegoed? Het antwoord op al deze vragen is een voorspelbaar “nee”.

Het probleem zit namelijk niet bij bijzonder onderwijs in het algemeen, maar bij het islamitisch onderwijs. Keer op keer komen islamitische scholen in opspraak wegens wantoestanden of radicale sympathieën. Dijkhoff zou er goed aan doen om dat te benoemen. Pak het Cornelius Hagalyceum aan, maar laat protestants-christelijke basisschool De Wegwijzer alsjeblieft met rust.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie