'Land dat zichzelf niet kan voeden ten dode opgeschreven' 

04 juni 2023 - 11:55

De kloof tussen het platteland en de stad wordt steeds groter. In deze aflevering van Rutger en de Nationalisten spreekt Rutger drie verschillende nationalisten die het gevoel hebben dat ze in hun persoonlijke leefomgeving worden tegengewerkt door de overheid. Volendam is natuurlijk een echt vissersdorp waar je altijd een lekker visje kunt eten, maar blijft Volendam dat karakteristieke vissersdorp zoals het nu is of verdwijnen de vissersboten door alle regels die de overheid ze oplegt?

Patrick komt uit een echte vissersfamilie. Voor zover hij weet waren zijn voorvaders al sinds 1492 vissers. Door de nieuwe regels mag hij nu nog maar vier maanden per jaar op paling vissen. De rest van het jaar moet hij ander werk doen waar hij doodongelukkig van wordt. Elke generatie in zijn familie was visser maar dit stopt bij Patrick: “Mijn eigen zoons hou ik hier ver van weg. Dat ga ik ze niet aandoen”.

De vissers in Volendam zijn niet de enigen die lijden onder de regels die de overheid hen oplegt. Ook de boeren hebben het zwaar. Boerin Nynke vraagt zich hardop af of er straks nog wel genoeg eten is voor iedereen in Nederland. Ze vindt het hypocriet dat Nederland wel soja uit andere landen wil importeren voor alle vegetariërs maar geen vlees wil exporteren: “Als je niet mag exporteren dan vind ik, dan moet je ook vandaag stoppen met importeren”. Nynke wil het land welvarend houden en is daarom actief in de politiek en komt in actie voor het landsbelang.

Ook Harry maakt zich zorgen om het landsbelang. Hij woont in Ter Apel, een dorpje met 10.000 inwoners en een AZC waar 3.000 mensen kunnen wonen. Hij vindt dat het AZC niet onder controle wordt gehouden waardoor hij en zijn dorpsgenoten zich onveilig voelen. Samen hebben ze een burgerwacht opgericht in de hoop Ter Apel weer veilig te maken: “Wij zijn strijdbaar geworden omdat we zien dat ons dorp grofweg naar de klote gaat”. Sommige mensen durven zelfs geen boodschappen meer te halen bij hun oude vertrouwde supermarkt.

Klik hier om de aflevering terug te kijken.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml