Leefbaar Rotterdam wil sluiting Syrische weekendscholen
Binnenland

Leefbaar Rotterdam wil sluiting Syrische weekendscholen.

Wat een (integratie) feestje, zeg. De weekendscholen die door Syrische vluchtelingen opgericht worden om kinderen les te geven over de Syrische cultuur, traditionele Arabische tradities en de Koran, schieten als paddenstoelen uit de grond. Tientallen scholen kent Nederland inmiddels, met duizenden leerlingen. 

Raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam vindt dat die scholen maar weinig bijdragen aan de gewenste integratie. Sterker nog, de onderwijsinstituten zouden integratie juist tegenwerken en dat is verre van de bedoeling.

Over 30 jaar nog niet geïntegreerd

Ze dient daarom vandaag een motie in die het stadsbestuur ertoe moet bewegen een eind te maken aan dergelijke praktijken. "Zo krijg je over dertig jaar weer een nieuwe groep die niet is geïntegreerd", aldus Hoogwerf.

What about kennismaken met Nederland?

Statushouders zouden er volgens Leefbaar Rotterdam beter aan doen te integreren in de Nederlandse maatschappij, zodat er kennisgemaakt kan worden met de normen en waarden die hier van toepassing zijn. 

Toch is een 'eigen cultuur-school' niet zo heel verkeerd. Volgens voorstanders kan dit uitstekend van pas komen wanneer men terugverhuist naar Syrië. De kans dat veel Syriërs in Nederland dat echter doen, is kleiner dan dat u morgen de Staatsloterij wint.

Alle artikelen geladen. Overzicht →