Leerlingen geen diploma, stappen naar rechter
Binnenland

Leerlingen geen diploma, stappen naar rechter.

21 mbo-leerlingen hadden afgelopen vrijdag hun diploma moeten krijgen. Door de slechte samenwerking tussen de Zwolse onderwijsinstelling Landstede en privéschool Europort Business School (EPBS) hebben ze hun diploma nog steeds niet ontvangen en stappen daarom naar de rechter.

De mbo-opleiding van de privéschool Europort Business School, met vestigingen in Amsterdam en Rotterdam, valt onder verantwoordelijkheid van mbo-onderwijsinstelling Landstede. Leerlingen schrijven zich in bij Landstede en betalen ieder schooljaar zo'n 10.000 euro aan EPBS.

Kwalitatief onvoldoende opleiding

Na klachten in oktober startte de Onderwijsinspectie een onderzoek, wat leidde tot het intrekken van de accreditaties van EPBS door 
minister Jet Bussemaker van Onderwijs. De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie had gesteld dat de opleiding kwalitatief onvoldoende was. De school mag geen erkende hbo-diploma's meer uitkeren.

Begin juli werd de samenwerkingsovereenkomst tussen de scholen door de Onderwijsinspectie beëindigd. Landstede zou helemaal niet betrokken zijn geweest bij het onderwijs en de examinering, terwijl dit wel de bedoeling was. Daardoor heeft Landstede de leerlingen onterecht kosten in rekening gebracht en zijn de diploma's volledig van EPBS, weet het AD.

Geen diploma voor gedupeerde leerlingen

Een week voor de uitreiking van het diploma van de 21 leerlingen, waar zij hard voor gewerkt hebben, liet de directeur weten dat Landstede geen diploma zou geven. Vandaag beslist de rechtbank in Zwolle in een kort geding of een diploma alsnog kan. De gedupeerden willen graag aan een vervolgstudie beginnen en zonder papiertje kunnen ze daarnaar fluiten.

Alle artikelen geladen. Overzicht →