Leerlingen NL'se 'Gülenscholen' van school gehaald
Binnenland

Leerlingen NL'se 'Gülenscholen' van school gehaald.

Basisscholen die op social media worden bestempeld als 'Gülenscholen' zien hun Turks-Nederlandse leerlingen door ouders uitgeschreven worden. Die ouders wensen - of durven - namelijk niet in verband te worden gebracht met Fethullah Gülen. Het gaat inmiddels om 24 gevallen.

Dat blijkt uit navraag van dagblad Trouw. De afgelopen weken stuurden aanhangers van Erdogan zwarte lijsten rond op Twitter en Facebook waarop namen stonden vermeld van basisscholen in Nederland die banden zouden hebben met de 'terrorist' Gülen.

Het gaat om basisscholen in onder andere Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Zaandam. Vaak zijn de Turkse ouders bang voor de veiligheid van hun kinderen. De verwachting is dat het aantal van 24 leerlingen dat de scholen verlaat nog gaat stijgen. Zo is school 'De Roos' in Zaandam nog in gesprek met enkele tientallen ouders. "Ik merk dat de sociale druk enorm is", aldus directrice Nilay Kaya.

Landverrader

'Gülenscholen' noemen zichzelf uiteraard niet zo. Hooguit dat enkele leraren of bestuurders sympathie hebben voor de islamitische geestelijke. Desondanks maakt dat niet heel veel uit: "Ouders die hun kind bij ons op school hebben, kunnen voor 'landverrader' worden uitgemaakt. En dat is héél zwaar," zegt Kaya. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →