Leeuwarden blijft PvdA-bolwerk
Binnenland

Leeuwarden blijft PvdA-bolwerk.

Goedemorgen allemaal, Het Friese Leeuwarden is doordrenkt van links PvdA-stemvee. Bij de gemeenteraadsverkiezingen gisteren leverde de partij ten opzichte van de vorige verkiezingen weliswaar een zetel in, maar stak met elf zetels alsnog ver boven de andere fracties uit.

PvdA-leider Asscher toonde zich lyrisch over lijsttrekker Lutz Jacobi en probeerde zowaar een grappige woordspeling te maken: "No Lutz, no Glory". Goed verzonnen, Lodewijk. Nu weer braaf in de oppositiebankjes plaatsnemen a.u.b.

Lutz Jacobi beschouwd het verliezen van een zetel als "een droom". Snappen wij heel wel, zeker wanneer u bedenkt dat het kiezersvertrouwen in de landelijke PvdA-fractie bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen 29 zetels (Van 38 in september 2012, naar 9 in maart 2017) nagenoeg was gedaald tot het nulpunt.

In veertien gemeenten in Friesland, Groningen en Gelderland waren gisteren herindelingsverkiezingen. Kiezers konden naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad omdat hun gemeente op 1 januari 2018 fuseert.

We kunnen er verder lang en breed over lullen, doen we niet. Hierbij een mooi grafiekje van de zetelverdelingen in Leeuwarden en Midden-Groningen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →