'Leg dan uit waarom die wet verplaatsing bevolking nodig is!'

'Leg dan uit waarom die wet verplaatsing bevolking nodig is!' 

14 april 2022 - 14:10

Twee weken geleden schrok de oplettende burger wakker want de Wet verplaatsing bevolking werd van stal gehaald, een noodwet uit 1952 die voor het geval van oorlog, oorlogsgevaar, daaraan verwante of daarmede verband houdende buitengewone omstandigheden” de overheid toestaat te kunnen ingrijpen.

Marianne Zwagerman vraagt zich in de nieuwe aflevering van de podcast OP Z'N KOP! met Rick van Velthuysen af waarom het nodig is dat die noodwet weer is geactiveerd. We zien wel dat er veel Oekraïners deze kant opkomen, maar wat is nou precies de aanleiding?

Ze haalt een artikel van RTV-Noord aan, waarin staat dat in oktober in Ter Apel al aan de bel is getrokken vanwege de erbarmelijke omstandigheden. Voor het asielzoekerscentrum stond een tent, waar destijds 650 mensen in zaten terwijl er maar 250 in kunnen. "Mensen zaten daar in mensonterende omstandigheden. Dat is daar volledig uit de klauwen gelopen."

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol wilde daarom vlak voor het nieuwe kabinet werd geïnstalleerd gemeenten dwingen asielzoekers op te nemen en daarom hadden ze die noodwet nodig: want bijvoorbeeld Gorinchem dwingen asielzoekers op te nemen, bleek wettelijk niet mogelijk te zijn.

"Er zijn bussen naar Ter Apel gereden om die mensen ergens anders heen te brengen en die zijn leeg teruggekeerd want niemand wilde die asielzoekers opnemen. Wij laten dat toe. Daar is de wet voor nodig, maar dan denk ik: zeg dat dan gewoon. Leg het uit!"

Luister naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml