Leger: welkom, delinquent!
Binnenland

Leger: welkom, delinquent!.

Het leger gaat zich inzetten om tuig op het rechte pad te krijgen: boeven met een strafblad zijn ook welkom bij defensie.

In het experiment wil het leger daarnaast plek bieden aan mensen zonder een diploma, weet het AD. Het idee kwam uit de koker van opgestapte landmacht-generaal Mart de Kruif: "Ik ben ervan overtuigd dat wij zeven van de tien jongeren beter afleveren aan de maatschappij." Hij begon in 2013 met zijn idee, inmiddels zijn zeventien van de jongeren bij de landmacht geplaatst.

Jongeren uit Amsterdam, Den Haag, Rotjeknor en Almere doen mee aan het experiment. Bij de meesten ontbreekt het aan een diploma, maar bij anderen ontbreekt het aan een vermogen zich binnen de grenzen van de wet te bewegen. Enkel jongelieden die kleine vergrijpen hebben gepleegd zijn welkom: zedendelinquenten, geweldplegers en mensen met drugs- en drankproblemen wil defensie niet hebben. 

Dertig mensen kunnen jaarlijks meedoen. In 2018 loopt het experiment ten einde en wordt er gekeken of het project heeft gewerkt. De Kruif: "Elke jongere die thuiszit, kost Nederland 500.000 euro. Als ze een misstap hebben begaan, is het in ons rechtssysteem moeilijk om nog een kans te krijgen. Het leger kan jongeren vormen, zeker als je ze begeleidt."

Alle artikelen geladen. Overzicht →