Leijten (SP) roept nieuwe staatssecretarissen op om Kamerzetel neer te leggen

Leijten (SP) roept nieuwe staatssecretarissen op om Kamerzetel neer te leggen 

19 augustus 2021 - 13:42

Renske Leijten (SP) is deze week vanuit de Ridderzaal te gast in de podcast Op z'n Kop met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman. Renske had samen met Pieter Omtzigt een belangrijke rol in de toeslagenaffaire en verbaast zich momenteel over de gang van zaken binnen de Tweede Kamer.

Volgens Zwagerman is Renske Leijten een van de weinigen die nog een beetje oplet of de procedures in de Tweede Kamer nog kloppen. Bijvoorbeeld hoe Rutte een loopje neemt met de volksvertegenwoordiging door drie Kamerleden tot staatssecretaris te benoemen en vervolgens doet alsof er niks aan de hand is. En dat terwijl het kabinet juist moest opstappen omdat het alle regels rond de toeslagenaffaire aan de laars had gelapt.

Leijten: "Je kunt niet besturen en jezelf controleren. Daarom doe ik een oproep aan Yesilgöz, Van Weyenberg en Wiersma  wees nou slim, leg je Kamerzetel neer, laat de Kamer verder zijn werk doen en laat je ook niet besmeuren door de Minster-President".

"We gaan nu wachten op advies van Raad van State maar ze had de Kamer moeten vragen wat men hiervan vindt. Ik had graag een onderbouwing van de Voorzitter willen hebben en daarover zei ze 'daar heeft u geen meerderheid voor gekregen van de commissie', toen heb ik gezegd 'dan zitten we op ramkoers'."

Formatie

De formatie, die zou open en transparant zijn, maar in plaats daarvan vinden er geheime etentjes plaats. Renske: "Daarom heb ik gevraagd om de Kamerstukken in te zien."

"Het lijkt alsof niemand het iets interesseert. Wij kunnen andere partijen niet dwingen een akkoord te sluiten. Wij willen niet Rutte IV aan een meerderheid helpen. Maar op een gegeven moment moeten er wel nieuwe verkiezingen komen. Wij moeten weten hoe ver ze zijn. Of ze alleen maar over lucht aan het praten zijn of dat het over punten en komma's gaat. Nee, het gaat alleen maar over 'ik wil niet met die en die' en daarin zouden we hen moeten dwingen om een keuze te maken."

Luister hier naar de nieuwe Op z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml