'Lespakket is anti-Zwarte Piet-indoctrinatie'
Binnenland

'Lespakket is anti-Zwarte Piet-indoctrinatie'.

Het Sint- en PietenGilde beschuldigt de gemeente Maassluis (organisator van de officiële intocht) van indoctrinatie van kleine kinderen. Reden is een lespakket dat Zwarte Piet in een kwaad daglicht zou zetten.

De gemeente heeft bedacht dat uitgerekend de opgepakte Jerry Afriyie een lespakketje mag verspreiden op scholen. Afriyie is op z'n zachtst gezegd geen fan van de zwarte Pietermanknecht en heeft in het lespakket 'sturende' vragen verstopt, vindt het Pietengilde. 

Volgens het AD zou de karikaturenquiz het grootste irritatiepunt zijn voor de pro-Pieten. De qui bevat vragen als 'Willen de mensen die Zwarte Piet spelen, echte zwarte mensen plagen'. Goede antwoord: meestal niet. De figuur Zwarte Piet wordt verklaard vanuit het slavernijverleden. 

Indoctrinatie
Indoctrinatie vindt het Sint- en PietenGilde, die bij monde van voorzitter Marc Giling geen verband ziet tussen Piet en de slaven. 

Ook de lokale politiek is niet blij. Zelfs het politiek correcte bolwerk D66 laat weten: "Leerlingen moeten de zaak vanuit twee kanten kunnen bekijken. Als de gemeente anti-Zwarte Pietpakketten uitdeelt, moeten ook voorstanders met zo'n pakket kunnen komen", aldus gemeenteraadslid Leo Eijskoot van de Pechtold-partij. 

Geen Afriyie
De burgemeester zegt echter triomfantelijk dat hij een deal heeft gemaakt met Afriyie: hij het lespakket zij geen demonstraties. Maar dat betwijfelt Afriyie nog, hij maakt geen deals meer liet hij weten. 

Intussen is ook bekend gemaakt dat tachtig procent van de intochtpieten zwart zal zijn en de rest een andere kleur. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →