Leuk, zoutwinning: Haaksbergen smeekt om garantie op schadevergoeding

Leuk, zoutwinning: Haaksbergen smeekt om garantie op schadevergoeding 

13 mei 2022 - 14:49

Je zou toch denken dat de politiek wel heeft geleerd van de schade-afhandelingen in Groningen nadat de NAM er tot aardbevingen aan toe gas heeft gewonnen. Niets is echter minder waar: in Haaksbergen moeten de mensen smeken om een garantie op een schadevergoeding, nu er nog meer zout uit de bodem wordt gehaald.

Het gaat om maar liefst 47 miljoen ton zout dat zoutbedrijf Nobian op twaalf locaties in de gemeente Haaksbergen (Twente) wil winnen. Zoutwinning is nooit zonder risico en kan verzakkingen van huizen veroorzaken. Bewoners van het dorp Sint Isidorushoeve begrijpen dat er zout gewonnen moet worden maar in het geval van schade, "wie staat er dan garant dat wij vergoed worden?", vraagt bewoner Ludwig ten Broeke zich terecht af.

Hoewel het Rijk gaat over alles wat onder de grond gebeurt, heeft de gemeente nog een redmiddel: strenge eisen stellen aan de vergunningen die staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief uitgeeft voor de zoutwinning. Zo eist wethouder Jan-Herman Scholten een nulmeting, waardoor duidelijk wordt of er daadwerkelijk schade aan de huizen ontstaat door zoutwinning, en een omgekeerde bewijslast. Dat laatste is belangrijk om eventuele schade vergoed te krijgen in geval van verzakkingen. Of nu ja, eisen… de wethouder sprak met zachte stem over "keiharde randvoorwaarden".

Het is een bekend beeld op het politieke toneel, kleine gemeentes die met hangende pootjes kijken naar de grote staatssecretaris, die op zijn beurt de dorpjes weet in te palmen met moeilijke vergunningen. Om de ‘keiharde randvoorwaarden’ van de wethouder moest Vijlbrief zachtjes gniffelen. "Ja, nu weet ik niet of ik durf te gaan eigenlijk", waren zijn precieze woorden. Dat wordt nog wat!

Benieuwd naar de uitzending? Kijk hier De Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml