Levenslang

Levenslang  

04 juli 2020 - 12:55

De agent stelde een simpele vraag: “Kun je uitleggen hoe de bedreiging door Xaviera S. je beïnvloed heeft?”. De vraag is een verzoek om een kijkje in de ziel. De vraag is urgent. En het antwoord is anders dan wanneer een journalist een dergelijke vraag stelt uit effectbejag. Het antwoord aan de agent is bedeesd.

Xaviera S. is een IS-terroriste. Geen zwakzinnig meisje dat ‘beïnvloed’ is en door ‘foute vrienden’ in Syrië belandde. Ze is een hoer die neukte om zoveel mogelijk baby’s te verwekken voor het kalifaat. Op zich een bezigheid die niet zoveel kwaad kan, ware het dat de clusterbommen nooit op dit soort wijven vallen. Tussen de bevallingen door, ging de IS-bruid geweld niet uit de weg. Uit haar tweets blijkt dat ze overweg kan met een AK-47 en geen probleem heeft dat te hanteren tegen ‘nakomelingen van apen en zwijnen’. Uiteraard is de terroristenbruid inmiddels terug in Nederland. Pro forma heeft ze nog vastgezeten – eventjes. Maar ja, ze was weer ‘ns zwanger – het grietje is 27, vruchtbaar as hell. En dus mocht ze thuis bevallen, want tja, zo zielig allemaal.

IS-terroristen zijn niet zielig, ook niet als het meisjes zijn. Ook niet als ze het kalifaat hebben weten te overleven. En ook niet als ze een slechte jeugd gehad hebben, beïnvloedbaar bleken voor uitbuitende jongens en zeker niet als ze zich weten te bekeren tot ‘het ware geloof’. Maar Syrië is ver weg voor ons rechtssysteem, het is niet ‘onze oorlog’ en ach, de moffenhoeren hebben we toch ook niet levenslang opgesloten? Wie het in zijn hoofd haalt om moordende wijven te vergelijken met moffenhoeren, spoort niet. Wie het in zijn hoofd haalt om ze airtime te geven op tv, spoort nog minder.

Maar dit is niet het antwoord aan de agent. Dit is het kader. Een vrouw met gewelddadige gedachten en met een gewelddadig verleden is terug in Nederland. Dat ze mij in 2015 via Twitter bedreigde, heb ik genegeerd. “Misschien heb ik haar succes gewenst, en gevraagd of ze mijn adres heeft”, antwoord ik. “Dat is mijn beschermingsmechanisme, ik kan het me niet permitteren om alle dreigingen binnen te laten komen. Het mág niet tot me doordringen, anders neemt mijn angst het over, een angst die ik wegstop en negeer zodat ik kan blijven ‘functioneren’. Maar dat ‘functioneren’ wordt er niet makkelijker op. Je zit totaal klem. Je vrijheid om te schrijven is er wel, maar het brengt risico’s met zich mee. Levensbedreigende, maar ook psychische risico’s. Aan de andere kant heb je de opdrachtgevers. Die hebben helemaal geen zin om zich in te laten met iemand aan wie risico’s kleven. Liever publiceren ze inhoudsloos gezwets van blonde wijven met kinderen die aan de alcohol zitten dan urgente maatschappijkritische stukken. Die blondies zijn ongevaarlijk, mijn teksten roepen reacties op die verder gaan. Sinds ik ben begonnen met schrijven in 2003, is er een moord gepleegd op een columnist omdat woorden niet aanstonden. Gewoon woorden. De waanzin. Zelf ben ik alleen maar in elkaar geslagen, regelmatig belaagd, uitgejouwd en uitgejoeld met als ‘hoogtepunt’ mijn landarrest in Turkije. Ben ik bang? Ja. Ik kan het me alleen niet permitteren om het te tonen, naar belagers toe niet, naar opdrachtgevers toe niet, naar lezers toe niet, maar vooral naar mezelf toe niet. Elke bedreiging heeft effect, elke bedreiging snoept een stukje van mijn bewegingsvrijheid af. En mijn vrijheid om te schrijven wordt ook kleiner. Mentaal, maar ook zakelijk. En als ik zou opschrijven wat ik Xaviera S. toewens, kan ik je vertellen dat ik ontslagen zou worden bij élke opdrachtgever die me nog wel durft te publiceren. De grachtengordel zou een field day hebben. Ze hebben geen idee. Geen. Idee. Wat dreigementen met je doen.”

Het lukt om mijn tranen terug te duwen. Na het gesprek ben ik uitgeput. De IS-terroriste Xaviera S. komt ongetwijfeld vrij. Zoals de IS-terroriste Laura H. ook is vrijgekomen.

En al die anderen wijven die nog onderweg naar Nederland zijn, ook vrij zullen komen.

Zij wél. Degenen die zij en hun soortgenoten bedreigen, hebben levenslang.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.