Lhbt'ers krijgen vertrouwenspersoon in azc 

11 juli 2016 - 09:49

Per 1 augustus worden op vrijwel alle locaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vertrouwensfunctionarissen voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders ingezet.

De functionarissen krijgen een training en worden gekoppeld aan de huidige contactpersonen Veiligheid. Dit werd door een woordvoerder van het COA aan de Volkskrant bevestigd. Ondertussen zijn er bij azc's in Almere, Zeist en Amsterdam ook speciale 'vleugels voor kwetsbaren' ingericht waar lhbt'ers die vrezen voor hun veiligheid apart van de andere vluchtelingen worden opgevangen.

Dijkhoff: 'Niet nodig'

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft zich verzet tegen deze plannen. De lhbt'ers kunnen volgens hem immers wel bij opvangmedewerkers terecht. Hij meent dat getrainde functionarissen niet nodig zijn. "De overheid moet de daders aanpakken, niet de slachtoffers isoleren", aldus Dijkhoff. 

COA: 'Kan makkelijk'

Een Kamermeerderheid is echter voor de gescheiden opvang. Een woordvoerder van het COA legt uit hoe de verdeling werkt: "Op sommige locaties laat de infrastructuur toe dat bewoners die behoren tot een kwetsbare groep bij elkaar kunnen verblijven. Zo zijn er locaties met een aparte vleugel voor vrouwen en komt het voor dat lhbt-bewoners in kamers naast elkaar kunnen verblijven."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.