Upd: Zijlstra zegt sorry
Binnenland

Upd: Zijlstra zegt sorry.

Het is toch niet te geloven hè... Nu liegen VVD-politici wel vaker, maar dit is toch wel heel pijnlijk. Eerst roeptoeteren dat de Russen nepnieuws verspreiden, blijkt onze eigen regering zelf patent op jokkebrokken te hebben.

Want voor die 'agressieve' Vladimir Poetin moet u uitkijken, zo heerst het geschapen beeld. Een invasie van de Russen om Europa te bezetten ligt altijd op de loer. Zijlstra zei in een speech op een VVD-congres dat hij in 2006 Poetin in een buitenhuis had horen praten over 'Groot-Rusland' (oftewel naast Rusland, ook Wit-Rusland, Oekraïne, Kazachstan en de Baltische Staten in handen van het Kremlin), toen hij als medewerker van Shell aanwezig was in een buitenwoning van de president.

Zijn toenmalige collega's hadden echter grote twijfel over het waarheidsgehalte van dit verhaal. In De Volkskrant geeft de VVD'er nu toe dat die ontmoeting nooit heeft plaatsgevonden. Zijlstra had het verhaal van 'een bron' gehoord en besefte dat het allemaal veel geloofwaardiger zou klinken als hij net zou doen dat hij het zelf was. 

Ons landje staat er dus weer lekker op zullen we maar zeggen. O ja, morgen vliegt Zijlstra toevallig naar Rusland om te babbelen met ambtgenoot Sergej Lavrov over MH17. Dat zal vast een leuk gesprek worden.

Inmiddels heeft politiek Den Haag gereageerd op de ophef. "Ik waardeer zijn openhartigheid. Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet", zegt Pechtold van coalitiepartij D66. Zijlstra's eigen partij (VVD) noemt het vooral 'onhandig', maar vindt de boodschap van het verhaal wat belangrijker.

De oppositie is wel wat harder: zo wil de PVV spoedig een debat om hem aan de tand te voelen en Forum voor Democratie heeft liever dat hij direct aftreedt.

Update 11.02 uur:

De voltallige coalitie staat nog steeds achter Halbe Zijlstra. Premier Mark Rutte vindt wel dat hij een "grote fout" heeft gemaakt, maar ook dat hij nog wel geloofwaardig is en kan aanblijven op zijn post. 

ChristenUnie en het CDA vinden 'de verspreking' van Zijlstra onhandig, maar hechten meer waarde aan de boodschap die erachter schuilgaat. Halbe krijgt wel strafwerk, hij moet in een opstel aan de Tweede Kamer toelichting geven over de kwestie.

Wij vinden dat daar best nog wat aan toegevoegd kan worden. Wat denkt u van de zin: 'ik mag niet liegen van mijn moeder' en dat keer duizend.

Update 15.26 uur:

Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) vindt achteraf, nadat zijn leugens in de publiciteit zijn gekomen, het niet oké wat hij gedaan heeft. Hij zegt dan ook 'sorry': "Het was dom, onverstandig en het spijt me dat ik het op deze manier heb aangepakt." 

Alle artikelen geladen. Overzicht →