Upd: Kabinet gaat open kaart spelen 

23 april 2018 - 12:41

Het blijkt nu dat het Kabinet in elk geval op zijn minst informatie achtergehouden. Ditmaal draait het allemaal rond het wel of niet afweten van memo's over de gevolgen van de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. 

Afschaffing van de dividendbelasting. Kort gezegd een maatregel waardoor er geen belasting meer wordt geheven over de winstuitkering van bedrijven aan hun aandeelhouders. Kosten: een slordige 1,4 miljard euro. Komt natuurlijk totaal niet door druk vanuit het bedrijfsleven.

Nou, dan zal daar vast weloverwogen over zijn nagedacht tijdens de kabinetsformatie, vooral omdat het tijdens de campagne niet echt een punt was? Ambtenaren die alles tot op de bodem hebben uitgezocht en alle voors en tegens in een memo aan hun fractieleiders zorgvuldig op een rijtje hebben gezet? Mooi niet dus, want zowel Mark Rutte als Eric Wiebes (Financiën) konden zich afgelopen vrijdag een dergelijke memo niet herinneren.

Maar dit blijkt toch niet helemaal te kloppen. Eerder gaven ministers Schouten (Landbouw) en Koolmees (Sociale Zaken) al aan dat ze wel documenten hebben ingezien, nu is De Telegraaf erachter gekomen dat ook Wiebes wel degelijk een memo heeft gekregen over de gevolgen van het afschaffen van de dividendbelasting.

Nou, en?

Waar maken we ons druk over eigenlijk? Buiten het principe dat het Kabinet de waarheid dient te spreken - daar is onze prachtige parlementaire democratie immers op gebaseerd - is de afschaffing van de dividendbelasting niet onomstreden. Die 1,4 miljard euro had best beter besteed kunnen worden. 

De oppositiepartijen willen graag weten hoe het Kabinet dit besluit in vredesnaam heeft kunnen nemen. Nu blijkt dat er keihard gelogen wordt, zijn de messen dan ook geslepen om Rutte en zijn ministers tijdens het binnenkort te voeren debat aan de tand te voelen.

Update 12.41 uur:

Het Kabinet gaat toch open kaart spelen. Alle stukken die zijn ingezien over het afschaffen van dividendbelasting door wie dan ook binnen het Kabinet worden openbaar gemaakt. Tenminste, als we Mark Rutte mogen geloven (en dat is zoals u weet ook altijd maar de vraag).

 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie