Lieke S. hoeft niet terug de cel in, gaat toch in hoger beroep
Binnenland

Lieke S. hoeft niet terug de cel in, gaat toch in hoger beroep.

Ondanks het feit dat het volgens de rechtbank in Den Bosch zo klaar als een klontje is dat de Eindhovense bekeerling Lieke S. de gang naar Syrië probeerde te maken om zich aan te sluiten bij IS, is besloten dat ze niet terug de cel in hoeft.

Bovenop de acht maanden in voorarrest kreeg ze wel een half jaar voorwaardelijk brommen achter de tralies als straf, zo luidt het vonnis. Kunnen wij alles van vinden en Lieke blijkbaar ook. Zij houdt namelijk vol dat ze onschuldig is en heeft direct na de uitspraak laten weten dat ze in hoger beroep gaat.

Zoals u misschien nog wel weet werd zij in 2015 opgepakt nadat ze in Turkije tot drie keer toe de grens met Syrië niet overkwam. Op 21 december kon ze in Bulgarije in de kraag worden gevat.

Ook andere Syriëgangers berecht.

Ook staan vandaag drie Rotterdammers terecht omdat zij - net als Lieke - Syrië zo'n fijn vakantieland vonden. Het OM eist celstraffen tot acht jaar tegen het drietal. De 32-jarige 'potentiële Syriëganger' Mohamed R., anderhalf jaar geleden aangehouden in Spanje, hoorde de zwaarste straf tegen zich eisen (die van acht jaar dus).

Zijn mede geloofsgenoten Houssaine Z. en Saad C. - beiden 29 jaar - moeten volgens het Openbaar Ministerie zes jaar de cel in. Zij stonden op de terrorismelijst en hadden zich in Turkije bij het consulaat gemeld. Afgelopen februari werden ze naar Nederland gebracht en direct op Schiphol aangehouden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →