'Limbo's produceren meer baby's met afwijking'
Binnenland

'Limbo's produceren meer baby's met afwijking'.

In Limburg zijn ze zich rot geschrokken nu keiharde cijfers laten zien wat de rest van Nederland eigenlijk al wist: in de provincie zijn ze een beetje anders dan elders in het land. Dit heeft helaas ook een negatief effect: het Limburgse nageslacht vertoont steeds meer aangeboren afwijkingen.

Van de circa achtduizend kinderen die jaarlijks in Limburg worden geboren hebben er ongeveer 300 een aangeboren afwijking. Oftewel 3,84 procent en dat is hoger dan het landelijke gemiddelde (2,84). Het gaat dan om afwijkingen aan het hart, de nieren, urinewegen en genitaliën; organen die zich in het begin van de zwangerschap ontwikkelen.

Onderzoekers luiden daarom de noodklok: "Hier kun je niet stil bij zitten, hier moet iets aan gebeuren, want ieder kind verdient een goed begin", zegt epidemioloog Luc Smits van de Universiteit Maastricht. Nu snapt hij ook ineens waarom Limburgse kids op diverse gezondheidslijsten slechter scoren dat andere Nederlanders.

Oorzaak = niet helemaal duidelijk

Het is overigens nog niet helemaal helder wat nou de oorzaak is. Weliswaar paffen en zuipen ze in het arme zuiden van Limburg zich als vanouds helemaal een ongeluk, maar in het relatief welvarende Noord-Limburg schijnen mensen gezonder te leven en daar is het aantal aangeboren afwijkingen net zo hoog. 

Bovendien wordt er in Groningen en Drenthe (waar mensen net zo ongezond leven) geen verhoging gemeten."Er moet iets anders spelen bij ons. Milieufactoren misschien? Dat moeten we echt uitzoeken", aldus de epidemioloog.

Alle artikelen geladen. Overzicht →